2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csúszópénz is a feltételek között szerepel a Comarnic és Brassó autópálya-szakasz tenderfüzetében

2012. szeptember 28. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

"Tévedésből" a csúszópénz is szerepel a Comarnic és Brassó közötti 58 kilométer hosszú autópálya-szakasz tenderfüzetében, amely a sztráda megvalósíthatósági tanulmányának aktualizálására vonatkozik. Az útszakaszt az állam és a magánszféra együttműködése révén, úgynevezett PPP-konstrukcióban tervezik megépíteni. Kétszer már nekifutottak, először 2004-ben majd 2010-ben, de egyszer sem jártak sikerrel. Romániában nincs hagyománya a PPP-beruházásoknak, a Bukarest és Brassó közötti autópálya lenne az első komoly beruházás, amely így épülne meg.

Az állam két szakaszra osztotta az autópályát, az egyik a Comarnic és Brassó közötti rész, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát aktualizálni kell a korábbi sikertelen tenderek miatt. Az autóutakat és autópályákat kezelő vállalat ezért most újabb tendert írt ki tanácsadó cégeknek, de a kiírásban olyan szokatlan feltételek is szerepelnek, amelyek miatt több pályázó is ódzkodik jelentkezni.

A portál szerint a megszabott feltételek között szerepel egy 25-30 ezer euró értékű autónak a megvásárlása, amelyet az állami vállalat egyik részlege használna a projekt lebonyolításának az ideje alatt. A gépkocsi karbantartási és üzemanyagköltségeit is a pályázónak kell állnia. Emellett a nyertes pályázónak belföldi vagy külföldi továbbképzéseket is fizetnie kell az országos útügyi vállalat alkalmazottai számára 30-40 ezer euró értékben.

"Tévedés volt" - így reagált a portálnak Mircea Pop vezérigazgató arra a kérdésre, hogy a nyertes pályázónak miért kell gépkocsit vásárolnia és szakmai képzést biztosítania az állami vállalat számára. Pop azt ígérte, hogy gyorsan kijavítják a tévedést, és törlik a füzetből a szóban forgó feltételeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS