2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem lehet Hargita megye jelképe a székely zászló

2012. szeptember 28. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

Jogerősen megsemmisítette a Maros megyei ítélőtábla a Hargita megyei önkormányzat 2009-ben hozott határozatát, amellyel a megye jelképévé tették a székely zászlót. „Nem kell kétségbeesni: eddig is törvényes volt Hargita megye zászlójának használata, és ezután is az lesz – jelentette ki Borboly Csaba a bírósági döntésre reagálva.


Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) már korábban kimondta, hogy nem diszkriminál a megye zászlaja, ám a feljelentők – három maroshévízi román civil szervezet – a marosvásárhelyi ítélőtáblához fordultak, amely akkor végleges és visszavonhatatlan döntéssel közvetlenül megállapította, hogy a zászló nem diszkriminál, helybenhagyva a CNCD döntését.

Utólag az egyik felperes román civil szervezethez köthető személy magánszemélyként támadta meg a megyei tanács határozatát, és ennek nyomán döntött a fentiek szerint szeptember 26-án a marosvásárhelyi ítélőtábla. Az indoklást még nem közölték, annak kiközlésére akár hónapokig is várni kell, tájékoztatott Borboly Csaba.

„A döntésnek nem ismerjük az indoklását, ezért nem tudunk addig véleményt mondani róla, amíg csak annyit látunk az interneten, hogy eltörölték azt a határozatunkat, amellyel a megyei tanács elfogadta a megye hivatalos zászlaját. Azt viszont tudjuk, hogy nem diszkriminatív, hisz ítélőtáblai visszavonhatatlan döntés van ebben az ügyben. A jogalapra vonatkozó támadás tekintetében abban bízom, be tudjuk bizonyítani, hogy igazunk van, de előbb megvárjuk a kiközlést” – fogalmazott a tanácselnök.

Hozzátette: a kiközlés időpontjáig érvényben marad a 269/2009-es határozat, addig használni lehet törvényesen a zászlót. „Bízom benne, hogy a kiközlés napján lesz annyi bölcsesség Hargita Megye Tanácsa testületében, hogy ezt a zászlót elfogadjuk újra hivatalos megyezászlóként egy újabb határozattal. Ugyanakkor az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságához fordulunk, hisz ebben az országban már nem tudunk fellebbezni. Azt gondolom, ennek a zászlónak e térségre vonatkozóan olyan képviselőereje, megjelenítési ereje van, amelyhez ragaszkodnunk kell” - mondta Borboly. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS