2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Befolyással való üzérkedés miatt indul eljárás Olosz Gergely ellen

2012. október 04. 14:01, utolsó frissítés: 16:14

Eljárás indul Olosz Gergely RMDSZ-es képviselő ellen, hozta nyilvánosságra közleményében az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). A dokumentum szerint Olosz ellen befolyással való üzérkedés miatt nyomoznak.

A vádirat szerint 2010 májusa és 2011 februárja között Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan és Ovidiu Ionel Badea az akkori ANRE-elnök, jelenleg parlamenti képviselő Olosz Gergely befolyását akarták megszerezni annak érdekében, hogy segítségével jelentős szerződéseket nyerjenek meg cégeik számára.

A DNA közlése szerint 2010 májusa és szeptembere között Olosz 516 ezer eurót kért a dossziéban ugyancsak vádlottként szereplő üzletemberektől. Az összeget a Bîrcină-érdekcsoport által vezetett Power Plus Kft. és egy másik, off shore cég közötti tanácsadási szerződés segítségével próbálták meg elkönyvelni. A kért összegből a Power Plus 384 ezer eurót utalt át a Cătălin Stan által kiállított hamis kifizetési bizonylat révén. Olosz ugyancsak 2010-ben további 400 ezer lejt kért és kapott a dossziéban vádlottként szereplő üzletemberektől.

A kapott összegért cserébe Olosz befolyását felhasználva elérte, hogy a CEZ Románia SA energiatermelő és -beszállító cég több fajsúlyos szerződést kössön a Bîrcină-érdekcsoport által kontrollált cégekkel.

A vádiratban továbbá az szerepel, hogy Olosz Gergely befolyását használva meggyőzte a mezőgazdasági tárca egyik döntéshozó tisztségviselőjét, hogy a Bîrcină-csoport kereskedelmi érdekeit szem előtt tartva cselekedjen bizonyos európai pénzekből történő fejlesztések esetében. Olosz ügyködéseinek eredményeképpen a mezőgazdasági tárca tisztségviselője lehetővé tette a Bîrcină-csoport részéről bizonyos tanácsadók alkalmazását.

Stan Cătălin vádlott 2010 és 2011 között, a Power Plus cég adminisztrátori minőségében elszámolható költségekként könyvelte el a tanácsadási szerződés alapján átutalt összegeket, ezzel 350.144,96 lejjel károsította meg az államot.

A kár visszaszerzése érdekében a DNA elrendelte a vádlottak ingó és ingatlan vagyonának zárolását. A dossziét a DNA a Legfelsőbb Bírósághoz és Semmítőszékhez továbbította. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS