2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Magyarországon felhalmozott szaktudásra támaszkodna Szász Jenő

2012. október 12. 08:10, utolsó frissítés: 08:10

A Magyarországon felhalmozott szaktudásra szeretne elsősorban támaszkodni az általa létrehozandó Nemzetstratégiai Intézet munkájában Szász Jenő. Az MPP elnöke székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján elmondta: abban látja a megalapítandó intézet dolgát, hogy a különböző szakterületeken felhalmozott magyarországi tudásból a teljes Kárpát-medence érdekeit szolgáló rendszereket építsenek. A felsorolt kérdéskörök közül a demográfiait találta a legsúlyosabbnak.


Megemlítette, hogy a hivatalos adatok szerint az elmúlt húsz évben félmillióval csökkent az erdélyi magyarok száma, és a fogyás a Kárpát-medence más régióiban is hasonlóan aggasztó mértékű. "Legfontosabb vagyonként a humán vagyonról kell szólni: a magyarul beszélő, a magyar kultúrkörhöz tartozó emberekről. Felelős humánvagyon-gazdálkodásra kell sort keríteni" - fogalmazta meg a célt Szász Jenő. Közelmúltbeli amerikai látogatása tapasztalatait összegezve kijelentette: ha a Kárpát-medencében a töredékét tapasztalná annak az áldozatvállalásnak, amely a felkeresett amerikai magyar közösségeket jellemzi, sokkal biztatóbb lenne a helyzet. A székelyudvarhelyi sajtótájékoztató után Szász Jenő kitérő választ adott arra a kérdésére, hogy vállal-e továbbra is elnöki tisztséget az MPP élén. "A szombati kongresszusra is hagynunk kell valami mondanivalót" - jelentette ki.

Az MPP és az EMNP esetleges egyesülését firtató kérdésre válaszolva elmondta, meglátása szerint az EMNP az MPP nyomdokain halad. "Most Bukarestbe igyekszenek, ezért szeretnének velünk egyesülni, de pár éven belül számukra is Budapest lesz az irány" - fogalmazott Szász Jenő. Hozzátette: nem két párt fúziójára, és nem három párt versenyére, hanem a magyarok szövetségére, egy nemzeti válogatott felállítására van szükség.

Szász Jenőt kedden kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére. A felkérést az erdélyi magyar sajtó úgy kommentálta, hogy Szász Jenőt úgymond felfelé buktatták, hogy ezáltal lehetőség nyíljon az RMDSZ ellenzékét alkotó két erdélyi magyar párt, az EMNP és az MPP összefogására. Az MPP legfontosabb döntéshozó szerve, az Országos Tanács szombaton ülésezik Székelyudvarhelyen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS