2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borbély László: Szász Jenőt félreállították

2012. október 13. 10:37, utolsó frissítés: 10:40

„Azért hozták létre a Nemzetstratégiai Intézetet, hogy félreállítsák Szász Jenőt. Ez egyértelmű, hiszen Orbán Viktor még azelőtt megnevezte, mint igazgató, mielőtt körülhatárolták volna az intézet feladatkörét”- mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kedden, a Magyar Állandó Értekezlet Budapesti ülését követően.


„A sajtóból értesültünk a hírről, mindannak ellenére hogy Budapesten, a Máért ülésén tárgyaltunk, mint a romániai magyarok legitim képviselői. Ez sajnos ismét a zárt ajtók mögötti egyezkedéseknek a következménye. A Nemzetstratégiai Intézet csupán egy eszköz a Fidesz kezében. Szász Jenőt félreállították, így nem fog politikai szerepet vállalni, Tőkés László és pártja pedig megpróbálják átvenni az MPP irányítását”- mondta a politikai alelnök.

Ugyanakkor Toró T. Tibor vasárnapi kijelentése kapcsán, miszerint az Erdélyi Magyar Néppárt attól függően dönt a jelöltállításról, hogy mi lesz az MPP-kongresszus kimenetele kijelentette: „Felháborító, hogy folyton azt hangoztatják mennyire fontos a választás szabadsága, aztán ha dönteni kell, azonnal Budapestre futnak. Az RMDSZ 23 éve hitelesen képviseli a romániai magyarság érdekeit a román parlamentben, soha nem függött egy anyaországi párttól sem és nem hagyja, hogy beleszóljanak a döntéshozatalba. A nemzeti
érdek azt kívánja, hogy ne aprózzuk fel a szavazatainkat, remélem ezt az anyaországi vezetők is belátják”- mondta Borbély László.

A RMDSZ politikai alelnöke elmondta, javasolták, hogy a határon túli támogatásokat az ott élő közösségek javaslatai alapján osszák szét és reméli, hogy annak ellenére, hogy a döntés Budapesten születik, figyelembe veszik az erdélyi magyarság e kérését.

„A tavalyi Máért ülésen már benyújtottunk egy javaslatot a támogatási rendszert illetően, de választ azóta sem kaptunk. Eljövünk a Máértra, elmondjuk a javaslatainkat, de nem fogunk a háttérben egyezkedni. Mindig jó viszonyra törekedtünk a mindenkori magyar kormánnyal és soha nem szüntettük meg a párbeszédet a Fidesszel, még akkor sem, amikor olyan partizánakciókat szerveztek mind amilyen a Kövér Lászlóé vagy Németh Zsolté volt, az önkormányzati választások előtti kampányban”- jegyezte meg Borbély. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS