2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alternatív parlamenti küszöböt népszerűsíti az Erdélyi Magyar Néppárt

2012. október 17. 08:52, utolsó frissítés: 10:08

Felvilágosító kampányt indított az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az úgynevezett alternatív parlamenti küszöb megismertetésére, amely lehetővé teszi, hogy a magyarok ne csak szavazzanak, hanem válasszanak, anélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék a parlamenti képviseletet - közölte kedden Bukarestben Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.


A "6:3 minden magyar nyer" kampánnyal a párt tudatosítani akarja, hogy nemcsak az ötszázalékos küszöböt átlépő pártok kerülnek be a román parlamentbe, hanem azok a pártok is, amelyeknek a jelöltjei legalább hat képviselői és három szenátori választókerületben az első helyen végeznek. A pártelnök közölte, nem véletlen, hogy ehhez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "Minden magyar számít" kampányától kölcsönöztek látványelemeket: így akartak rávilágítani arra, hogy azok a magyarok is számítanak, akik nem az RMDSZ-re szavaznak.

„Ez egy kicsit tükör is az RMDSZ-kampány előtt, akik azzal próbálták az állampolgárokat az önkormányzati választásokon az urnákhoz csalogatni, hogy minden magyar számít. Ugyanakkor a parlamenti választáson nem vesznek tudomást arról, hogy legalább százezer magyar választópolgár volt, aki nem az RMDSZ-re szavazott, és ha minden magyar számít, ők is kell, hogy számítsanak. A mi válaszunk a Minden magyar számít-ra az, hogy Minden magyar nyer, akkor, ha tudatosodik benne, hogy a 6-3-as alternatív küszöb lehetőséget teremt neki választani, és nemcsak szavazni és azáltal, hogy az RMDSZ mellett még egy magyar párt bejut, akkor tényleg minden magyar nyer ezáltal, nemcsak az RMDSZ” - magyarázta Toró T. Tibor.

Az EMNP elnöke kifejtette: az RMDSZ mindenképpen bejut a parlamentbe, de ha az EMNP is parlamenti párt lesz, akkor kibővül a magyar érdekérvényesítés eszköztára.

Az EMNP elnöke kifejezte reményét, hogy sikerül választási együttműködést kialakítaniuk a megújult vezetőségű Magyar Polgári Párttal. Toró T. Tibor szerint az MPP nem bízik az alternatív küszöb átlépésében, de esélyt lát egy-két formailag független jelölt bejuttatására a parlamentbe: az EMNP elnöke úgy vélekedett - a kétféle megoldást össze lehet úgy hangolni, hogy az EMNP és MPP ne gyengítsék, hanem erősítsék egymást a decemberi parlamenti választásokon. Mint mondta: erről csütörtökön egyeztet a két párt tárgyalóküldöttsége. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS