2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Temesváron is épül pláza

2003. május 12. 15:29, utolsó frissítés: 15:38

Bukarestben már elkezdõdtek a második pláza típusú kereskedelmi és szabadidõ központ építkezési munkálatai. Ezzel egy idõben a Iulius Group román gazdasági csoport bejelentette, hogy jövõ év tavaszára Temesváron felépíti Erdély legnagyobb plázáját.

A plázák megtérülési ideje világszerte 8-10 év, a Bucuresti Mall esetében várhatólag hat év alatt megtérül az eddig befektetett 45 millió dollár. Jórészt a török befektetõi csoportok egy részének hazai anyagi gondjai magyarázzák, hogy a második bukaresti pláza építéséhez az eredeti tervekhez képest egy éves késéssel kezdtek. A jövõ tavaszi átadással tervezett második központ várható építési költsége 40 millió dollár lesz. 80 ezer négyzetméter alapterületen 150 üzlet, szupermarket, multiplex-mozi és több mint 25 étterem, kávézó, még éjszakai bár is várja majd a bukarestieket.

Az elsõ bukaresti pláza átadása után egy évvel a Iulius Group nevû román társaság vágott bele hasonló üzletbe. Elõször Iasiban épített a csoport 7 millió dollár beruházással egy 20 ezer négyzetméter alapterülete, csak némi jóindulattal plázának nevezhetõ bevásárló központot. A társaság már 2001-ben bejelentette, hogy Temesváron igazi plázát épít, de az építkezéshez kiszemelt telek tulajdonjogi vitája miatt csak mostanra jutott a megvalósíthatóság szakaszába a terv. A csoport a közelmúltban közölte, hogy jövõ tavaszra nyílik meg Temesváron "Erdély legnagyobb plázája" 25 millió dolláros beruházással. A bejelentés szerint a 74 ezer négyzetméter alapterületû központ iránt rendkívül nagy az érdeklõdés: az elõzetes helyfoglalásban már 130 százalékos túljegyzésnél tartanak.

Erdély elsõ pláza típusú bevásárló központját tavaly decemberben adták át Nagyváradon. A 22 ezer négyzetméter alapterületû Lotus Market 15 millió dolláros befektetéssel épült, jelentõs részben magyarországi bankkölcsönbõl. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS