2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Óriástáblán hirdeti Székelyföld létét Tamás Sándor és Antal Árpád

2012. november 05. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Megelégelte Kovászna megye kormánybiztosa, Codrin Munteanu "székelyellenes" ténykedéseit az RMDSZ háromszéki területi szervezete, ezért Tamás Sándor és Antal Árpád hétfőn a prefektúrával átellenben egy nagy átmérőjű, Terra Siculorum feliratot tartalmazó táblát helyezett ki – olvasható az RMDSZ-szervezet közleményében. E szerint csütörtökön 16 órakor szimpátiatüntetést szerveznek a prefektúra előtt.A két politikus elmondta: tudtára szeretnék adni azoknak, akik megtagadják Székelyföld létezését, hogy az márpedig van. „Székelyföld létezik, ugyanúgy, ahogy különböző kormányhatározatokban létezik Hátszeg országa, Szilágyság országa, Almásvidék, vagy akár Bukovina is” - fogalmaztak.

“Kinevezése óta a prefektus úr folyamatosan ellenünk dolgozik. Azt tapasztaljuk, hogy direkt hergeli a székelyeket. Megtámadta Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténet Múzeum magyar elnevezését. A közigazgatási bírósághoz fordult Kovászna város és Kovászna megye zászlóját elfogadó több éves határozatokkal kapcsolatban. Mindezt teszi olyan körülmények között, hogy ebben az országban több megyének, városnak, sőt községnek van címeres zászlója, viszont ő úgy gondolja, hogy nekünk nem lehet. Ezek mellett támadja azt a sepsiszentgyörgyi önkormányzati határozatot is, amely kötelezővé teszi a hirdetőtáblákon a magyar nyelv használatát. Legutóbb a községek bejáratánál kihelyezett magyar nyelvű Isten hozott táblákba kötött bele. Folyamatosan olyan kérdéseket, olyan érzelmi, nemzeti identitásunkhoz kapcsolódó határozatokat támad meg, amelyekre büszkék vagyunk” - vázolta Tamás Sándor, az RMDSZ területi elnöke.


Antal Árpád polgármester szerint Codrin Munteanu állandóan feszíti a húrt, ez nem vezet jóra, a közösség javára. “Nem szeretnénk összeveszni senkivel, hergelődni a románokkal, sem értelmetlen vitákba belemenni, azonban az, hogy a székely zászlót egy futballklub zászlójához, máskor pedig autómárkához hasonlította a prefektus, az kiütötte a biztosítékot. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan akciót szervezünk, mely alkalommal be tudjuk bizonyítani, hogy igenis ragaszkodunk a szimbólumainkhoz, és akkor lesz itt társadalmi béke a megyében, ha tiszteljük egymást és tiszteljük egymás szimbólumait”- mondta el a városvezető.

A beharangozott szimpátiatüntetésre csütörtökön 16 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a prefektúra előtti téren. Felkérnek minden háromszékit, minden székely embert, hogy vegyen részt a megmozduláson, amelyen székely zászlókkal kívánnak felvonulni, ezáltal fejezve ki ragaszkodásukat a székely szimbólumok használatához. A polgármester befejezésként hozzátette, az első ötszáz érkező ajándékba kap egy székely zászlót, azzal a kéréssel, hogy vigye haza és tűzze ki bátran a tömbház ablakába vagy a házára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS