2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta: Románia nem siet az euróövezetbe

2012. november 05. 17:19, utolsó frissítés: 17:19

Románia nem siet az euróövezetbe, ugyanakkor fontosnak tartja a konvergencia-kritériumok teljesítését - derült ki Victor Ponta hétfői nyilatkozatából. A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: fontos, hogy Románia továbbra is erőfeszítéseket tegyen az eurózóna csatlakozásához szükséges gazdasági mutatók teljesítése érdekében, de alaposan meg kell fontolni a csatlakozás időpontját.

Hozzátette: ez utóbbi kitűzésekor figyelembe kell venni a romániai lakosság és az eurózónában lévő állampolgárok vásárlóereje közötti jelentős különbséget. "Romániának Lengyelország útját kell követnie, ami azt jelenti, hogy minél szilárdabb Európát akar, és csatlakozni akar az euróövezethez, de a 2015-ös időpont nincs kőbe vésve" - mondta Ponta.

A hétvégén Mugur Isarescut, a román központi bank kormányzóját idézte az amerikai The New York Times napilap, amely szerint a jegybankelnök szerint "szóba se jöhet" a 2015-ös csatlakozási időpont. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a gazdasági fegyelem gyakorlására jó eszköz az euróövezeti tagsághoz szükséges gazdasági mutatók teljesítése, így például az államháztartási hiánynak 3 százalék alatt tartása.

A december 9-i parlamenti választások után felálló kormány fogja eldönteni, hogy módosítja-e vagy megőrzi a korábbi csatlakozási ütemtervet. Románia hivatalosan 2015-re tűzte ki az euró bevezetésének időpontját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS