2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MCSMSZ: csökkent a magyar oktatásban résztvevő diákok száma

2012. november 15. 16:51, utolsó frissítés: 16:53

Az MCSMSZ vezetősége közleményben adott hangot megdöbbenésének a november 13-i, keddi országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ülésén elhangzottakkal kapcsolatban. A dokumentum szerint a bizottsági ülés többek közt a csángó ügyeket volt hivatott tárgyalni az MCSMSZ emlegetésével, de az MCSMSZ meghívása nélkül.


Az MCSMSZ új vezetősége megerősítette a közel 10 hónapja lemondott korábbi vezetőség álláspontját: nem voltak elszámolási hiányosságok, gazdálkodási anomáliák az MCSMSZ-nél. „A 12 év alatt a január végén távozott csapat tisztességgel és felelősséggel kezelte a közpénzeket, a semmiből teremtve meg egy teljes oktatási rendszert, amely a diákokat óvodától az egyetemig elkísérte. A Gyurcsány-Bajnai kormányok ideje alatt lehívott 70 millió forintnyi támogatás mellé az MCSMSZ-nek sikerült további 80 millió forintot összegyűjteni adományokból. Szövetségünk úgy vásárolt, épített 7 közösségi házat, hogy azokba minimális magyar állami támogatás se került be (2%-nyi - köszönet érte Szili Katalinnak). Az évek folyamán elnyert több száz pályázatból egyetlen egy se volt és most sincs, amelyet ne fogadott volna el a magyar állam valamely elszámolásokat ellenőrző szerve (akik pályáznak tudják: ha lettek volna anomáliák, el nem számolt pályázatok, akkor nem hogy 12 évig, de 2 évig se lehetett volna működtetni a rendszert, hiszen kizárták volna a szervezetet a pályázati körből)” - olvasható a közleményben.

E szerint Répás Zsuzsanna tájékoztatójában oly mértékben csúsztat a helyszínek számát tekintve, hogy az egyszerűen „hazugságnak” minősíthető. „Álláspontja szerint az MCSMSZ-től elvett oktatási program 22 helyszínnel zárta tevékenységét, melyet ők 26-ra fejlesztettek. A pontos valóság a következő: az MCSMSZ februárban 25 településen és 28 különböző helyszínen működő oktatást adott át az RMPSZ-nek. Az RMPSZ ugyanakkor átvette később a Szeret-Klézse Alapítvány helyszíneit is, "integrálva" az általuk évek óta működtetett 3 oktatási egységet. Új helyszínt tehát az új helyzetben nem indítottak, ezzel szemben viszont leépítettek, összevontak helyszíneket, ez a folyamat pedig megítélésünk szerint sajnos az oktatási program elsorvasztásához, minőségi lecsupaszításához, kontextusból való kiemeléséhez vezet” - áll a dokumentumban.

Az MCSMSZ ugyanakkor elismeri, olcsóbbá vált a rendszer, de megjegyzi, hogy közben nincs érdekképviseleti háttér, nincs szociális program, megszűnt a diáklap, nincsenek szakmai értekezletek és továbbképzők, nincs semmiféle felkészítés az újonnan érkező tanároknak. „Leépítették teljes mértékben az egyetemi hallgatók támogatását, veszélybe sodorták a csíkszeredai csángó bentlakás puszta létét, adósságokat halmoztak fel a különböző szolgáltatóknál, az adminisztrációt pedig igyekeznek teljes mértékben ráterhelni a tanárokra a teljes körű felelősséggel együtt” - sorolják a közleményben.

A szervezet azt is megjegyzi, hogy a "Legyen Ön is Keresztszülő" program pusztulását követően nem találták ki, hogy az állami támogatás stagnáló mértéke mellett miből lesz finanszírozva a költségvetésben tátongó űr, „hisz senki nem tudja, hogy 2013. január 1 után miből lehet finanszírozni a rendkívül amatőr, szakmaiatlan módon egységesített költségeket” - írja az MCSMSZ.

Hozzáteszik, az RMPSZ honlapján nem tett közzé semmiféle információt a magyar oktatásban részt vevő diákok létszámának alakulásáról a moldvai csángó falvakban, információik szerint ez mindkét esetben csökkent az előző tanévhez képest. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS