2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ponta a választások után azonnal módosítaná az alkotmányt

2012. november 21. 09:17, utolsó frissítés: 09:23

Az alkotmányt a választások után azonnal módosítani fogjuk - jelentette be Victor Ponta a Reatitatea Televízió adásában kedden este. Szerinte az USL kétharmados többséget szerez a választásokon, ez pedig lehetővé teszi, hogy akadálymentesen sor kerülhessen az alaptörvény módosítására, a folyamatnak pedig jövő év júniusáig, az ülésszak végéig le kell zajlania.


A legfontosabb módosításként Ponta a jelenlegi fejlesztési régiók mentén létrehozandó nyolc óriásmegyét említette, szerinte mind a kormánynak, mind a megyei önkormányzatoknak át kell majd ruházniuk a döntéshozást ezeknek az óriásmegyéknek a vezetőségére, 2014-ben már meg lehetne tartani a régió szintű választásokat.

A miniszterelnök továbbá arról beszélt, hogy az állami intézmények közötti hatalommegosztást is világossá kell tenni az új alaptörvényben, hiszen a jövőben el kell kerülni az olyan helyzeteket, amikor az államfő dönti el, hogy kit tesz meg miniszterelnöknek. Ezért azt fogja javasolni, hogy a miniszterelnök az egykamarássá átalakított parlament előtt feleljen. Az Alkotmánybíróság tagjainak pedig bizonyos feltételeknek kell majd megfelelniük, az egyik feltétel szerint legalább 18 éves bírói tapasztalattal kell rendelkezniük ahhoz, hogy kinevezést kaphassanak a testületbe. Ponta elképzelése szerint az Alkotmánybíróság döntéseit ugyanakkor a parlament kétharmados többséggel megváltoztathatja majd. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS