2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor: a decentralizáció hiánya miatt kevés a lehívott EU-s alap

2012. november 23. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Románia regionális átszervezésének szükségességét hangsúlyozta Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke, képviselőjelöltje és Molnár Zsolt Temesvár 2-es körzetében induló képviselőjelölt november 23-én délelőtt, Temesváron tartott sajtótájékoztatóján.

"2013-ban kiemelt prioritásaink között kell szerepeljen az ország régiókra való felosztása ahhoz, hogy az elkövetkező időszakban Románia hatékonyan működő rendszer keretében növelje az Európai Unió pénzalapjaiból lehívott összegeket. Ezért az újonnan létrehozott adminisztratív területi egységeknek jól meghatározott szerepkörökkel ellátott, működőképes régióknak kell lenniük" - részletezte az ország régióátszervezésére vonatkozó prioritásokat Sógor.

Románia 10 százalékát tudta lehívni az Európai Uniós alapoknak és több ágazati operatív programot függesztettek fel különféle rendellenességek miatt. Az EP képviselő úgy véli, hogy a felfüggesztések, valamint az uniós támogatások lehívásának kis aránya főleg az országos központi intézményrendszerek decentralizációjának hiányának tudható be. "Az Európai Unió nem fog beavatkozni az ország régió-felosztási folyamatába, viszont elvárja Romániától, hogy működőképes területi egységeket hozzon létre, amelyek megkönnyítik az uniós támogatási ügymenetet" - nyilatkozta Sógor.

Sógor Temesváron az Academia de Advocacy által szervezett Románia Regionalizálása – Miért? című közmeghallgatáson is előadást tartott, ahol hagsúlyozta, hogy a történelmi régiók megléte miatt nincs szükség a régiók mesterséges megkonstruálásra, csupán el kell ismerni, hogy a román társadalom természetes szövetét alkotják, az emberek gondolatvilágában pedig igenis ez a regionális felosztás él, nem pedig a fejlesztési régiók jelenlegi rendszere.

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke és képviselőjelöltje az ország régióátszervezéséről szóló elképzelések mentén elmondta, hogy aktualitást nyer a Bánság autonómiájának kérdése. Az RMDSZ által benyújtott regionalizációs tervben Arad, Temes és Krassó - Szörény megyék egy régiót alkotnak. „Az újjászervezést a történelmi régiók mentén kell megvalósítanunk és magasabb fokú önrendelkezést kell biztosítanunk a bánságiaknak”- hangsúlyozta a megyei RMDSZ elnök.

Molnár Zsolt, Temesvár 2-es egyéni választókörzetében, az RMDSZ színeiben induló képviselőjelölt kiemelte: „2013-ban fontos döntéseket kell, meghozzanak a december 9-én megválasztott képviselők, a bánsági magyaroknak idén lehetőségük adódik arra, hogy egy Temes megyei képviselőt delegáljanak a Román Parlamentbe, hogy jelen legyenek ott ahol a kulcsfontosságú határozatok születnek a jövőről ” – nyomatékosította Molnár a parlamenti választásokon való részvétel fontosságát.(rmdsz-tájékoztató/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS