2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Winkler: új fejlesztési régiók szükségesek az uniós alapok hatékony felhasználásához

2012. december 04. 08:27, utolsó frissítés: 08:27

Az uniós felzárkózáshoz szükséges reformokkal kapcsolatos RMDSZ-es javaslatokat ismertette temesvári sajtótájékoztatóján Winkler Gyula. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szerint 2013-ban mindenképp el kell indítani a konzultációt, a közvitát az alkotmány reformjáról, amellyel egy időben regionális átszervezési, fiskális és költségvetési reformra is szükség lesz.


Az EP-képviselő elmondta, mindhárom területen párhuzamosan kell elindítani a reformfolyamatot, nyíltan és őszintén kell megvitatni a kérdéseket, szakmai síkra terelve és kizárva a politikai és érzelmi vélemény-nyilvánításokat.

Winkler Gyula ugyanakkor úgy vélte, fennáll a veszély, hogy a 2003-ban elkövetett hibák megismétlődnek az alkotmány módosításakor. „Ha már akkor hibáztunk, nem lehetne ez alkalommal kikerülni? 2003-ban úgy módosították az alaptörvényt, hogy azt egy leendő elnök személyére szabták. Ez az elképzelés nem jött be. Most, az előkészítési fázisban kiderül, egyesek valaki ellenében készülnek az alkotmánymódosításra. Úgy vélem, hogy ugyanazt a hibát fogják elkövetni. A 2003-ban elfogadott alkotmány, amely jót is hozott Románia-EU közötti viszony tekintetében, nem tisztázta a hatalmi ágak szétválasztását és az állam alapintézményeinek feladatkörét. Az alaptörvény hiányosságai okozták az elmúlt 3-4 év politikai válságait” – magyarázta Winkler Gyula.

A politikus a régióátszervezés kapcsán felidézte, hogy az RMDSZ még 2007-ben kidolgozta a javaslatát, a jelenlegi fejlesztési régiókat 16 kisebb régióra osztanák, figyelembe véve a földrajzi, gazdasági, történelmi hagyományokat és a regionális identitást is. Hozzátette: az RMDSZ nem szeretné a jelenlegi megyéket felszámolni, hanem ezek alkotnák a régiókat, amelyeknek a maguk során választott vezetőséggel rendelkeznének és bizonyos, a központi kormánytól és a megyéktől átvett kompetenciákkal. Természetesen a feladatkörökhöz a forrásokat is hozzá kell rendelni – mondta Winkler.

Az EP-képviselő beszélt a pénzügyi és adóreformról is, amely kapcsán elmondta, az RMDSZ megtartaná a 16 százalékos jövedelmi adót, csökkentené a hozzáadott értékadót 19 százalékra, kisebb társadalombiztosítási hozzájárulást szabna meg. A szövetség javaslatcsomagja a fekete gazdaság 25 százalékos csökkentését is célul tűzte ki - hangsúlyozta a politikus. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS