2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogerősen elmarasztalta a bíróság a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt

2012. december 07. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

A brassói táblabíróság jogerős ítéletben marasztalta el a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt a többnyelvű feliratozási gyakorlata miatt. A táblabíróság megerősítette az alacsonyabb szinten hozott ítéletet, amely szerint valamennyi köztéri táblán az állam nyelvén írt szövegnek kell az első helyen szerepelnie, más nyelvű szövegek csak ezután következhetnek.

A bíróság arra kötelezi az önkormányzatot, hogy cserélje ki a közintézmények székhelyeire kihelyezett táblákat, az utcanévtáblákat, a háromnyelvű - magyar, román és angol - turisztikai útmutatókat. Az ítélet szerint az önkormányzatnak a parkolóautomaták használati utasítását, és a parkolócédulák szövegét is elsőként román nyelven kell megadnia.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az MTI-nek elmondta, ezek a példák is jelzik, mennyire fontos, hogy az alkotmány regionális hivatalos nyelvként ismerje el a magyart. "Miután Románia aláírta a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját, Székelyföldön a magyar nyelvnek egyenrangúnak kellene lennie a románnal" - érvelt a polgármester. Antal Árpád szerint a román állam megszegte a charta előírásait. A polgármester azt mondta, mérlegelni fogja, mely európai fórumokon tesz panaszt emiatt.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus perelte be feliratozási gyakorlata miatt. A prefektus további 18 pert indított a megyei és egyes helyi önkormányzatok ellen székely szimbólumok használata miatt és a magyar nyelv használatával kapcsolatos ügyekben. (mti/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS