2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

HVG: jövő héten veszi át a Nemzetstratégiai Intézet vezetését Szász Jenő

2012. december 14. 16:44, utolsó frissítés: 16:44

Konfliktusa is származhat Magyarországnak Romániával a Nemzetstratégiai Intézet miatt, ugyanis az közhatalmat gyakorló magyar szervként működtetne irodát Székelyudvarhelyen – írja a HVG. A frissen létrehozott kutatóintézet vezetésével Szász Jenő volt MPP-elnököt bízta meg Orbán Viktor, aki miniszterelnöki rendeletben rögtön 100 millió forintot biztosított az idei évre.


Ugyanakkor a magyar kormány december 8-án 1,2 milliárd forintot különített el a 2013-as költségvetésből az intézet működtetésére. Mind a 100 millió forint kezdőtőkét, mind a jövő évre szánt 1,2 milliárdot a miniszterelnökség költségvetéséből fizetik, a kormányrendelet szerint a pénz nagy része az alkalmazottak fizetésére megy majd el. Az intézet száz tagja szintén a miniszterelnökség alá fog tartozni – olvasható a lapban.

A HVG úgy tudja, hogy Szász Jenőt jövő héten iktatják hivatalába, ezt követően indul az intézményszervezés és a száz munkatárs felvétele. A tervek szerint az intézet budapesti központtal fog működni, Székelyudvarhelyen pedig egy fiókirodát működtetnének. A kutatóintézet ráadásul nem egyszerű közalapítványként működik majd, mint a Bethlen Gábor Alap (BGA), hanem központi hivatalként, vagyis közhatalmat gyakorló szervként olyan államigazgatási szervekkel lesz egyenrangú, mint például a Nemzeti Államigazgatási Központ. Emiatt problémát okozhat, hogy az intézet egyik irodája Székelyudvarhelyen, a román állam területén működik majd, ráadásul a működéshez a román állam jóváhagyása is szükséges.

Míg a kulturális intézetek, sőt, a konzulátusok létrehozásánál rutin az adott ország jóváhagyásának megszerzése, egy magyarországi központi hivatal esetében a szomszédos ország akár indoklás nélkül is megtagadhatja a jóváhagyást – írja a HVG. A lap úgy tudja, hogy a Fideszen belüli törésvonalakra, az Orbán Viktor és Kövér László közötti ellentétre vezethető vissza Szász Jenő kinevezése a Nemzetstratégiai Intézet élére. A lap fideszes információi szerint Szász mostani kinevezése az Orbán és Kövér közti konfliktus lezárása, amely által lehetőséget biztosítanak a „sikertelen” politikus visszavonulására. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS