2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A daganatos betegségek korszerű kezelése érdekében működik együtt a szegedi egyetem és a temesvári kórház

2013. január 03. 11:13, utolsó frissítés: 11:13

Decemberben a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján megkezdődött a gyakorlati megvalósítása, kivitelezése annak a projektnek, amelynek célja, hogy a környező magyarországi és romániai intézményekben sugárterápiával foglalkozó dolgozók megismerjék a sugárterápiás kezelés új technikáit, tananyagok készüljenek sugárfizikusok, sugárterapeuták, asszisztensek részére, valamint elméleti, és gyakorlati képzéseket szervezzenek.

Ennek finanszírozását az Onkoterápiás Klinika és a Temesvári Területi Kórház közösen pályázta meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

A 2012 májusában elindult „A határmenti térségben működő sugárkezelési központok közötti kölcsönös tudástranszfer és tapasztalatcsere, és a modern terápiás kezelések hozzáférhetőségének biztosítása” elnevezésű pályázatban foglaltakra közel 200 ezer euró áll rendelkezésre.

A szegedi Onkoterápiás Klinika nem először pályázott közösen a Temesvári Területi Kórházzal. 2010-től, egy egyéves program keretében már lerakták az alapjait egy hosszú távú együttműködésnek, amelyben a határ mentén élő, korszerű sugárkezeléssel jó eséllyel kezelhető daganatos betegek számára speciális technikát igénylő, a térségben eddig egyáltalán nem, vagy korlátozottan elérhető kezelési formákat hoznak létre.

Ennek egy újabb fejezetét jelenti az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott, 2102 májusában kezdődött és 2013 áprilisában befejeződő projekt. Az említett elméleti képzések helyszíne a sugárterápia terén jelentős tapasztalattal bíró szegedi klinika, amely egyébként az elsők között alkalmazott speciális besugárzási technikákat, és Magyarországon elsőként indította el az orvostanhallgatók onkológia oktatását önálló kurzus keretében.
„Szeretnénk elérni, hogy a térségben élők egyenlően férhessenek hozzá a magas szintű, korszerű daganat megelőzési-kezelési eljárásokhoz, hogy majd ennek nyomán végső célként csökkenjen a térségben a daganatos halálozás.

Ennek érdekében alakítottuk ki az együttműködést a Temesvári Területi Kórházzal”- mondta Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna az Onkoterápiás Klinika vezetője. A tapasztalatok megosztása céljából a szegedi klinikán elkezdték egy speciális oktatóterem kialakítását, felszerelését, videokonferencia rendszer kiépítését, 10 darab nagy teljesítményű számítógép és a besugárzás tervező szoftverrendszerek oktató verziójának telepítését. Ezzel lehetővé válik közel negyven sugárterápiás szakember továbbképzése, melyből később az ellátási területük 2,5 millió lakosa profitálhat.

Dr. Kahán Zsuzsanna azt is elmondta, a tananyagot ők állítják össze, figyelembe véve a romániai kollégák igényeit és lehetőségeit is. A specializált tréningeken gyakorlati képzésre is sor kerül, a szegedi Onkoterápiás Klinika betegellátó rendszerének használatával.

A 2013 áprilisában záródó képzési program része annak a távlati célnak, amely szerint szeretnék megvalósítani a régióban az egységes, európai-szintű komplex daganat-ellátást. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS