2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: az RMDSZ esélyeit gyengítette a kormányzati szerepvállalás és a konkurencia

2013. január 03. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Kelemen Hunor egy hvg.hu-nek adott interjúban elmondta, azért nem lett kormányzati tényező az RMDSZ, mert az USL által támasztott bizonyos feltételeket nem fogadhatott el. Kelemen elmondta, a tárgyalások akkor buktak el, amikor az USL ahhoz ragaszkodott, a szövetség álljon el az alkotmány első, Romániát nemzetállamként meghatározó cikke módosításának szándékától.

Hozzátette, a nemzetállamiság kérdésében a spanyol modellt elfogadhatónak tartotta volna az RMDSZ: a spanyol alkotmányban ugyanis szerepel az ország nemzetállamként történő meghatározása, de a rögtön ezután következő mondat a nemzeti közösségeket, például a katalánokat, államalkotó tényezőként ismeri el. Kelemen szerint egy ilyen verzió megtárgyalásához már el sem juthattak: szerinte a tárgyalópartnerek egy "szimbolikus önfeladást, politikai hűségesküt" vártak el az RMDSZ-től, így a tárgyalás megfeneklett.

Az RMDSZ elnöke kérdésre válaszolva elmondta, véleménye szerint a nemzetállamiság kérdése azért annyira érzékeny téma, mert a nemzetállam-építés terén Romániának a nyugat-európai államokhoz képest mintegy száz éves a lemaradása, a román politikusok a második világháború után 68 évvel sem hiszik teljes magabiztossággal, hogy Románia az övék.

A hvg.hu a választások előtt, október elsején megkötött egyezségre vonatkozó kérdésére a szövetségi elnök elmondta, ebben az a vállalás áll: amennyiben az USL nem szerezné meg az 50%-ot, akkor az RMDSZ együtt kormányozna velük. A megállapodásban az is szerepelt, hogy akkor is meghívja kormányozni az RMDSZ-t az USL, ha 50% fölötti győzelmet arat.

Kelemen hozzátette, a dokumentum - amelynek kapcsán az aláíró felek soha nem beszéltek arról, hogy titkos lenne - olyan kitételeket is tartalmaz, hogy csak közös megállapodással módosíthatnak alkotmányt, illetve szervezhetnek át gazdasági régiókat úgy, hogy figyelembe veszik a gazdasági, történelmi és kulturális hagyományokat is. Ugyanez vonatkozott a tanügyi törvényre, és szó volt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának létrehozásáról is. Kelemen elmondta, technikai okokból nem tették közzé eddig a dokumentumot, azonban a napokban nyilvánosságra hozzák azt.

Kelemen elmondta, a körülményekhez képest elégedett az RMDSZ választási eredményével, a cél az 5%-os küszöb elérése volt. Az RMDSZ esélyeit gyengítette a két és fél éves kormányzati szerepvállalása, ami alatt az államcsőd elkerülése érdekében számos megszorító intézkedést kellett támogatnia, emellett első alkalommal kellett konkurenciával szembesülnie egy parlamenti választási kampányban, az EMNP pedig agresszív kampányt folytatott a szövetség ellen.

"Kétségtelen, hogy 2008-hoz képest elvesztettünk négy mandátumot, de az, hogy az adott körülmények között meg tudtuk őrizni parlamenti képviseletünket, jó eredmény. 2016 perspektívájában viszont látszanak a problémák. Addig választási rendszert fognak módosítani, és számolni kell azzal, hogy az RMDSZ-nek is nagyon hamar meg kell hoznia néhány döntést, hogy fel tudjunk készülni a következő választásokra" - nyilatkozta a HVG-nek Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ-nek nyitottabbá kell válnia mindazok számára, akik a politikában, közéletben szerepet szeretnének vállalni. Emellett rugalmasabbá, egyszerűbbé kell tenniük a szervezet működését.

Véleménye szerint a magyar kormánnyal való együttműködésre ugyan lenne igény, azonban ebben a pillanatban inkább csak a párbeszéd szintjén merül ki az RMDSZ-nek a Fidesz-kormánnyal való viszonya: az együttműködés elé akadályt gördít az a tény, hogy a Fidesz versenypártokat támogat Erdélyben.

Kelemen arról is beszélt, hogy a magyarországi választásokon szavazni kívánó, frissen magyar állampolgárságot szerzett romániai magyarok adatbázisát saját célokra használhatja fel az EMNP. „Megkapják az erdélyi magyar állampolgárok adatbázisait, és a regisztrációval fognak kampányolni. Ezt több okból is nagyon kockázatosnak tartom” - mondta Kelemen.

A 2013-as év kihívásairól beszélve Kelemen az alkotmánymódosítás kapcsán adódó problémákat vázolta. Elmondta, kérdés, hogy miként tudja az RMDSZ megakadályozni azt, hogy az alkotmányozó többséggel rendelkező USL a romániai magyarság eddig megszerzett jogait csorbítsa.

A második legfontosabb témaként az RMDSZ elnöke a régiósítási folyamatot említette, amely akár fontosabb is lehet, mint az alkotmánymódosítás. Ezt követően derülhet ki, hogy megmaradnak-e vagy sem a magyar emberek a döntéshozatali testületekben. További témaként a restitúciós törvényt említette, illetve elmondta, folytatni kell a párbeszédet a román pártokkal, mert ezt kívánja meg a magyar közösség érdeke.

Annak ellenére, hogy már érezhető a feszültség a PSD és a PNL között, Kelemen nem lát arra esélyt, hogy az alkotmánymódosítás előtt felbomoljon az USL, és az RMDSZ kormányzati pozícióba kerüljön. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS