2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyilvános az RMDSZ-USL megállapodás szövege

2013. január 03. 16:51, utolsó frissítés: 2013. január 04. 08:02

Videóüzenetben jelentette be Kelemen Hunor, hogy az RMDSZ közzétette annak a politikai együttműködési megállapodásnak a szövegét, amelyet az USL és a szövetség vezetői írtak alá tavaly október elsején.

A dokumentum szerint a megállapodás értelmében a két politikai alakulat a december 9-i parlamenti választásokat követően parlamenti és kormányzati politikai szövetséget köt, amennyiben az USL megszerzi a parlamenti mandátumok abszolút többségét, továbbá abban az esetben, ha az USL nem szerez abszolút többséget. Utóbbi esetben az RMDSZ bejelenti az USL-RMDSZ koalíciós kormány támogatását.
A megállapodás leszögezi, hogy a felek minden olyan kérdésben egyeztetnek, amelyek a magyar közösség kulturális, nyelvi identitására és oktatási kérdéseire vonatkozik, egyeztetnek az oktatási törvény bármilyen jellegű módosításairól, valamint minden olyan kérdésben, amely a nemzeti kisebbségekre vonatkozik. (hírszerk.)

A megállapodás magyarra fordított szövege az alábbi:


Politikai együttműködési megállapodás

Kelt ma, 2012. október 1-én Crin Antonescu és Victor Ponta a Szociálliberális Unió (továbbiakban USL) képviselője és -Kelemen Hunor és Borbély László a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (továbbiakban RMDSZ) képviselője között

1. cikkely A jelen megállapodás értelmében a két politikai alakulat a december 9-i parlamenti választásokat követően az alábbi feltételek mellett parlamenti és kormányzati politikai szövetséget köt:
a. amennyiben az USL megszerzi a mandátumok abszolút többségét, december 9-én este bejelenti az RMDSZ meghívását a parlamenti többség és a kormány megalakításához.
b. amennyiben az USL nem szerzi meg a mandátumok abszolút többségét, december 9-én este az RMDSZ bejelenti az USL-RMDSZ koalíciós kormány támogatását, az USL által nevesített miniszterelnök vezetésével.

2. cikkely A fent ismertetett bármelyik helyzetben a felek a következőkben állapodnak meg:
a. Románia Alkotmányának 103. cikkelye értelmében közösen támogatják az USL miniszterelnök-­jelöltjét a politikai pártokkal történő egyeztetésen;
b. az RMDSZ parlamenti mandátumai arányában biztosítják a Szövetség részvételét a Kormányban és a kormányzati struktúrákban;
c. a 2012-2016-os időszakban, közös megállapodás értelmében támogatják azon politikai kezdeményezéseket, amelyek az alábbiakra vonatkoznak:
- az Alkotmány módosítása
- Románia közigazgatási átszervezése, figyelembe véve a különböző régiók hagyományait, kultúráját és történelmét
- a nemzeti kisebbségek kulturális jogainak rendezését szavatoló megfelelő törvénykezés
- a magyar nemzetiségű állampolgárok arányos képviselete a különböző állami intézményekben, megyei és helyi szintű dekoncentrált struktúrákban; ennek megfelelően a nem magyar nemzetiségű állampolgárok is arányos képviselettel rendelkeznek az RMDSZ által vezetett önkormányzati struktúrákban
- a magyar oktatás kérdésének megoldása, külön karok létrehozásával a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, a szeptember 22-én, Marosvásárhelyen, az oktatási miniszter jelenétében a román és magyar oktatók által aláírt egyezmény értelmében.
3. cikkely – A felek ugyanakkor:
a. Egyeztetnek minden olyan kérdésben, amely a magyar közösség kulturális, nyelvi identitására és oktatási kérdéseire vonatkozik
b. Egyeztetnek az oktatási törvény bármilyen jellegű módosításairól, és kizárólag a felek egyetértésével módosítják a jogszabályt, kiemelten a nemzeti kisebbségekre vonatkozó részeket.
4. cikkely – A december 9-i parlamenti választásokig a felek
a. Egyeztetnek minden olyan kérdésben, amely a nemzeti kisebbségekre vonatkozik, beleértve a magyar közösség arányos képviseletét a különböző állami intézményekben, és amely a magyarok által lakott területeken történő infrastrukturális beruházásokra vonatkozik
b. Követik a magyar oktatás kérdésének megoldását a MOGYE-­‐n, a szeptember 22-én aláírt egyezség értelmében.
c. Közlik a megyei szervezeteknek, hogy sürgősen tisztázzák a helyi megállapodásokat, ott ahol a helyi és megyei önkormányzatokban a két politikai szervezet alkotja a többséget.

Kelt ma, 2012. október 1-­‐én, két példányban, mindkét példány két oldalas. Az aláíró politikai alakulatok:

Szociálliberális Unió Crin Antonescu, Victor Ponta
Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kelemen Hunor, Borbély László


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS