2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: független igazságszolgáltatás nélkül esély sincs az előre haladásra

2013. január 04. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Senki sem fogja az igazságszolgáltatás függetlenségét mérlegre tenni a politikai békesség kedvéért. Inkább háború, mintsem az egyik vagy másik irányba húzó igazságszolgáltatás – jelentette ki Traian Băsescu a Legfelső Bírói Tanács ülésén, ahol a 2012-es tevékenységi beszámoló után új elnökséget választanak.

Az államfő aláhúzta: az elmúlt két évben a Romániáról szóló MCV-jelentések az igazságszolgáltatás terén elért eredményeket hangsúlyozták. „Az a tény, hogy a tavaly júliusi-augusztusi válságos politikai időszakban az állam legfőbb intézményei talpon maradtak, azt bizonyítja, hogy történt valami az igazságszolgáltatás terén, és ez a függetlenséget jelenti” - fogalmazott Băsescu.

Hozzátette: a folyamat nem visszafordíthatatlan, mivel Romániában az igazságszolgáltatás függetlensége és a demokrácia kevésbé vannak megszilárdulva. Az államfő szerint valamennyi bírónak és ügyésznek függetlennek kell lennie, enélkül Romániának semmi esélye előre haladni. A CSM elnöki pozíciójára két jelölt pályázik: Mircea Aron bíró és az eddigi alelnök, Oana Schmidt Hăineală. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS