2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

E-receptek: az állami kórházak többsége nem szerezte be a szükséges felszerelést

2013. január 04. 17:38, utolsó frissítés: 17:38

Január elsejétől kötelezővé vált az elektronikus recept használata, de erre csak a magánvállalkozásként működő családorvosi rendelők készültek fel, az állami kórházak és járóbeteg-rendelők többsége nem szerezte be a szükséges felszerelést - írták pénteken a bukaresti lapok.

Az orvosok 87 százaléka írt fel tavaly legalább egy receptet elektronikus formátumban, és a gyógyszertárak 90 százaléka adott már ki gyógyszert e-receptre - közölte a Capital, Marius Filipet, az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) főorvosát idézve. A lap emlékeztetett arra, hogy a támogatott gyógyszerek felírására és kiadására kialakított új számítógépes rendszert 2012 második félévében vezették be, és 2013 január elsején vált használata kötelezővé.

Az Evenimentul Zilei szerint azonban csak a családorvosok szerezték be a rendszer működtetéséhez szükséges vonalkódolvasót, és telepítették fel számítógépeikre a CNAS honlapjáról ingyenesen letölthető e-recept szoftvert; a kórházak és járóbeteg-rendelők többsége nem készült fel az átállásra. A patikák már csak a december 31. előtt keltezett, papír alapú vényekre adhatnak kedvezményt, tehát azoknak a betegeknek, akiknek az új évben is golyóstollal állítanak ki receptet, a gyógyszerek teljes árát ki kell fizetniük - figyelmeztet a lap.

Hozzáteszi: a kórházak eddig sok esetben azzal engedték haza betegeiket, hogy a családorvosuktól kérjenek ingyenes receptet a felírt gyógyszerekre, de az e-recept rendszere ezt nem teszi lehetővé.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető e-recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. A szakemberek szerint e korszerű megoldással elkerülhető, hogy egy betegnek a más panaszok miatt rendszeresen szedett gyógyszereivel összeférhetetlen kezelést írjanak fel.

Egyes esetekben előfordul, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt. A CNAS szerint az e-recept bevezetése kiszűri az ilyen visszaéléseket is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS