2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meg sem fordult Ponta fejében az önálló székelyföldi régió létrehozása

2013. január 05. 09:09, utolsó frissítés: 09:37

Az ország területi-közigazgatási átszervezését a jelenlegi nyolc gazdasági régió jogi személyiséggel való felruházásában, vezetőinek közvetett módon való megválasztásában látja megvalósíthatónak Victor Ponta. A kormányfő csütörtökön egyeztetett az államfővel a közigazgatási átszervezés első lépéséről.

A miniszterelnök elképzelése szerint a megyei tanácsok megmaradnának, de azok és a kormány is bizonyos hatásköröket átadnának a régióknak, melyeknek vezetőségét – a régió tanácsát és annak elnökét – nem a lakosság, hanem a régióban található települések polgármesterei választanák meg.

Ponta ugyanakkor határozottan elzárkózott a székelyföldi régió megalakításának gondolatától. „Részünkről fel sem merült a Hargita–Kovászna–Maros régió lehetősége. Az egyetlen verzió, amelynek nagy esélyt adok, az a jelenlegi nyolc régió” – mondta. Hozzátette, továbbra is elkötelezve érzi magát az RMDSZ-szel szemben az október elsejei megállapodás révén. „Továbbra is nagyon komoly tárgyalásokat folytatok az RMDSZ-szel” – az elkövetkező napokban találkozni is fog Kelemen Hunorral - mondta a kormányfő. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS