2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A székely zászló kitűzését kéri a Kovászna megyei polgármesterektől Tamás Sándor

2013. január 19. 08:59, utolsó frissítés: 09:14

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke arra kérte a megye polgármestereit, hogy valamennyi településen tűzzék ki a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót.


Tamás Sándor a Mediafax hírügynökségnek elmondta: e gesztussal a polgármesterek szolidaritást vállalhatnak azokkal az elöljárókkal, akik ellen a megye prefektusa pert indított a zászló kitűzése miatt.

"Azért kértem ezt a polgármesterektől, mert a Székelyföld iránti elkötelezettség a szívünkben van" - jelentette ki Tamás Sándor. A megyei önkormányzat jogász végzettségű elnöke ezúttal is nyomatékosította, hogy a zászló egy nemzeti közösség szimbóluma, és annak kitűzése - megítélése szerint - nem ütközik törvénybe.

A székely zászlót a megye több polgármesteri hivatalának a homlokzatára is kitűzték már; lobog a sepsiszentgyörgyi városházán és a Kovászna Megyei Tanács épületén is.

A Kovászna Megyei Törvényszék tavaly novemberben elfogadta Codrin Munteanu prefektus keresetét, és törvénytelennek ítélte, hogy Uzon község polgármesteri hivatalára Románia és az Európai Unió zászlaja mellett a székely zászlót is kitűzték.

A prefektus magyar szimbólumokat érintő intézkedései ellen november 8-án mintegy kétezren tüntettek székely zászlókkal Sepsiszentgyörgyön a prefektusi hivatal előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS