2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet

2013. február 06. 14:12, utolsó frissítés: 15:57

Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit - mondta Victor Ponta a szerdai kormányülésen arra reagálva, hogy Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen emelt szót, és azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.


"Arra kérem, külügyminiszter úr, hogy mielőtt Brüsszelbe indul, adjon határozott választ, hogy nem tűrünk - tartózkodnék a nem diplomatikus kifejezéstől, de normális esetben ezeket szemtelenségeknek nevezném - semmilyen leckét senkitől a tekintetben, hogyan alkalmazzuk a törvényeket Romániában" - mondta a kormányfő.

Németh Zsolt kijelentései elfogadhatatlanok, ellentétesek a jószomszédi szellemmel és szembemennek a román-magyar stratégiai partnerséggel - olvasható Bogdan Aurescu védelmi államtitkár közleményében, amely szerint a szaktárca sürgősen bekéreti Füzes Oszkár magyar nagykövetet. Az államtitkár szerint Románia nem fogad el ilyen "sajnálatos beavatkozásokat", amelyek megsértik a román alkotmányos és törvényes kereteket. Aurescu szerint magyar kollégája lényegében az etnikai területi autonómia mellett foglalt állást, amit nem tesz lehetővé az alkotmány. A külügyminisztérium úgy véli, hogy Románia teljes mértékben teljesíti a nemzetközi megállapodásokban vállalt kisebbségvédelmi előírásokat, mi több, a kisebbségvédelem területén a "román modellt" nemzetközi szinten is elismerik.

Németh Zsolt részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalára kitűzték a székely lobogót.(mti/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS