2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A zászlóüggyel érvelt a kisebbségi kérdés megoldása mellett Sógor az EP-ben

2013. február 06. 21:41, utolsó frissítés: 21:41

A törökországi kurd kérdés békés megoldásának lehetőségeiről vitáztak az EP-képviselők szerdán. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő hozzászólásában leszögezte, az Európai Unió (EU) területén élő őshonos nemzeti kisebbségek problémájára uniós megoldást kell találni, ezért azt szorgalmazta, hogy az EU-s intézmények foglalkozzanak a kérdéssel annak ellenére, hogy az Európai Bizottság nem érzi illetékesnek magát ezen a téren. A kérdés megoldására az európai polgárság éve kiváló alkalom, amely az EU hitelességét erősítené – érvelt a képviselő.


Sógor Csaba ún. kék kártyás kérdésre válaszolva (a felszólalótól ily módon kérnek pontosítást képviselőtársak) kifejtette, hogy az Unió területén még mindig sérülnek a nemzeti kisebbségek jogai: érvényben vannak az európai alapelvekkel szöges ellentétben álló törvények, a Benes-dekrétumok, Romániában sok helyen még mindig akadályokba ütközik az anyanyelv használata.

Kérjék számon belépésük után is a tagállamokon a koppenhágai kritériumokat, illetve a Roma-stratégia mintájára dolgozzon ki az EU a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét szolgáló keretszabályozást - javasolta az erdélyi magyar képviselő.

„Minden uniós polgárt ugyanazok a jogok illetnek meg, nemcsak akkor, ha másik tagállamban telepednek le, hanem akkor is, ha szülőföldjükön szeretnék megélni uniós polgárságukat. Ha ezen a téren előrelépést érünk el, talán nagyobb súllyal esik latba a szavunk, amikor hasonló nemzetközi ügyekben hangsúlyozzuk a párbeszéd szükségességét. Ma országomban a nemzeti kisebbségemet diszkriminálják, nem engedik szimbólumaikat használni. Uniós országok vannak, ahol nemhogy nem beszélhetnek a kisebbségek nyelvükön, hanem megfosztják őket állampolgárságuktól is” – fejtette ki az RMDSZ EP-képviselője. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS