2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: a székely zászló nem sérti a román állam és lakosság érdekeit

2013. február 07. 10:28, utolsó frissítés: 11:37

A székely zászló kitűzése nem sérti sem a román állam érdekeit, sem a román lakosságét - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán a román parlament folyosóján újságírói kérdésre válaszolva.


Kelemen Hunor elmondta, hogy az olyan nemzeti kisebbségi jelképek, mint a székely zászló, nem sértik sem a román állam érdekeit, sem a román lakosságét, senkit nem ér hátrány amiatt, hogy ezeket a jelképeket a "jóérzés határain belül" használják Románia egyik régiójában.

Nem kellene ilyen "gyúlékony" témákkal terhelni a magyar-román kapcsolatokat, és nem a nyilvános nyilatkozatok a legmegfelelőbbek arra, hogy megoldják a székely zászló használatát – vélekedett.

"Egy államtitkárnak megvan minden diplomáciai és politikai eszköze arra, hogy megoldást találjon egy ilyen problémára" – tette hozzá Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke nyugalomra intette a feleket, és leszögezte, hogy párbeszéd útján kell rendezni a székely zászló kérdését is.

A román külügyminisztérium szerdán elfogadhatatlannak minősítette Németh Zsoltnak, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának keddi nyilatkozatát, amelyben szimbolikus agressziónak nevezte, hogy Hargita és Kovászna megye prefektusai megtiltották a székely zászló kitűzését. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

Victor Ponta miniszterelnök a kormány szerdai ülésén kijelentette: Románia nem tűr el senkitől leckéket arról, hogy miként alkalmazza törvényeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS