2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar külügyminisztérium: a romániai magyarságnak jogában áll használnia szimbólumait

2013. február 07. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

A kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van, a romániai magyarságnak jogában áll használnia szimbólumait, ezért Magyarország támogatja a székely zászló használatát – közölte álláspontját a magyar külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

Kiemelték, hogy ezt az álláspontot Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet is kifejtette, miután szerdán bekérették a román külügyminisztériumba. A diplomata hangsúlyozta, hogy a székely zászló használatának támogatása összhangban áll a korábbi gyakorlattal, valamint a romániai és az európai uniós jogszabályokkal is.

A közlemény szerint a diplomata arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időben több olyan eset történt, amely a hatályos román jogi szabályozással ellentétes, sérti a magyar közösség jogait, ezek orvoslását Magyarország elengedhetetlennek tartja. A nagykövet példaként említette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) megoldatlan ügyét és a magyar nyelv visszaszorításáért tett önkormányzati intézkedéseket, amelyek orvoslását Magyarország elengedhetetlennek tartja.

A Külügyminisztérium közleményében emlékeztettek arra, hogy Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára kedden részt vett Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának rendezvényén, amelyen a hivatal épületére kitűzték a székely zászlót. Az eseményt azután szervezték, hogy a román honvédelmi miniszter a román állami jelképek elleni támadásnak nevezte a székely zászló használatát, Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja pedig megtiltotta a székely zászló kitűzését a hivatali épületekre – idézték fel. Hozzátették, Németh Zsolt arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót.

Az államtitkár kedden azt mondta, "zászlóháború dúl" a Székelyföldön. Úgy fogalmazott: azáltal, hogy a két kormánymegbízott körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Az elmúlt hónapok romániai lépései ellentétesek az elmúlt években kibontakozott magyar-román együttműködéssel, a stratégiai partnerség értékrendjével, gyakorlatával és az EU normáival is – mondta Németh Zsolt.

Eddig Budafok-Tétényen kívül Budapest VII. kerülete, valamint Gyöngyöspata és Siófok tűzte ki a zászlót önkormányzati hivatala épületére. A keddi ünnepségen további önkormányzatok, köztük Pesterzsébet és Diósd képviselői vették át Székelyföld zászlaját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS