2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Martonyi: a bukaresti nagykövet nem mondott olyat, ami nem azonos a kormány álláspontjával

2013. február 07. 11:51, utolsó frissítés: 12:03

Martonyi János szerint Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet semmi olyat nem mondott a székelyföldi autonómia kérdéséről, ami ne lenne azonos a kormány álláspontjával.


A külügyminiszter csütörtökön a Világgazdaság gazdasági kilátásokról szóló konferenciáján kérdésre válaszolva kifejtette, Székelyföld autonómiájának témájában a magyar kormánynak 22 éve világos az álláspontja: ha egy közösség többsége valamilyen autonómiaformát igényel, és ezt demokratikus úton kifejezi, a többségnek figyelembe kell vennie ezt az igényt.

A székelyzászló ügyéről azt mondta, Magyarország partner a helyzet rendezésében. Kétségtelen, hogy jelenleg ebben Románia tud lépni, a zászlókitűzés miatti eljárásokat abba kellene hagynia - vélekedett. Hozzátette: délután telefonon tárgyal román kollégájával, Titus Corlăţeannal.

Arról is beszélt, hogy higgadtan kell kezelni a helyzetet, nem pedig abban a légkörben, amelyben a román média foglalkozik vele jelenleg. Hozzátette, nagyon fontos, hogy "a zászlóviadalt nem mi kezdtük". Az elmúlt hónapokban már jelezték Romániának, hogy attól tartanak, az elmúlt két évben jól alakult kapcsolat, stratégiai partnerség a két ország között veszélybe kerül - emlékeztetett.

Hangsúlyozta: bár erre gyakran kapták azt a választ, hogy nem kell aggódniuk, a székely zászló ügyében tanúsított román fellépés "a negatív gesztusok sorába tartozik". Kijelentette, hogy egy közösséghez tartozást kifejező szimbólum kitűzése ma "európai minimum". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS