2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borbély: az RMDSZ ragaszkodik a saját régióátszervezési tervéhez

2013. február 07. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Az RMDSZ továbbra is ragaszkodik az általa benyújtott régióátszervezési tervhez, amely egy régióként kezeli Hargita, Kovászna és Maros megyét - mondta Borbély László. A parlamenti képviselő szerint a szövetség szakemberei jelenleg egy tanulmányon dolgoznak, amely további gazdasági és szakmai érvekkel támasztja alá az RMDSZ régióátszervezési tervét, és ennek eredményeit a következő hetekben fogják bemutatni.


„Állandóan csak arról folyt a diskurzus, hogy nehogy véletlenül Maros, Hargita és Kovászna megye egy régióba kerüljön. Szerintünk teljesen indokolatlan ez ellen beszélni, és ezt be is bizonyítjuk. De nem csak erről a régióról van szó, hanem ott van Partium, és más fontos régiók, ahol magyar közösség is él, és ott is van elképzelésünk a hatékony régiókról” - fogalmazott a politikus.

Hangsúlyozta: a jelenlegi 8 fejlesztési régió túl nagy és nem működőképes, ezért a közigazgatási átszervezés során mindenképpen kisebb régiókat kell létrehozni. Hozzátette: a jelenlegi régiók közül kettő esetében a lakosság száma meghaladja az EU által megszabott határértéket.

Az RMDSZ tervezete a jelenlegi nyolc helyett 16 fejlesztési régió és öt makrorégió létrehozását javasolja. (erdélyfm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS