2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót

2013. február 07. 19:27, utolsó frissítés: 19:27

A Békés Megyei Önkormányzat, szolidaritást vállalva romániai testvérmegyéivel, Hargita és Kovászna megyével, kitűzte a székely zászlót, és erre buzdítja a békési településeket is - közölte a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke csütörtökön az MTI-vel.


Farkas Zoltán közleményében Békés megye valamennyi települését szolidaritása kifejezésére buzdította, miután Hargita és Kovászna megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló használatát.

Mint írta, a megyei önkormányzat Kovászna megyével 1993 óta, Hargita megyével pedig 1998 óta működik együtt. Tavaly mindkét testvérmegyének egy-egy címeres magyar zászlót és megyecímeres zászlót adományoztak, amelynek viszonzásaként székely zászlóval gazdagodott Békés megye - tette hozzá.

Farkas Zoltán úgy fogalmazott, a Békés Megyei Önkormányzat számára a székely zászló kitűzése nemcsak egy testvérmegyei ajándék méltó elhelyezése, hanem kiállás két testvérmegyéje mellett, kiállás egy nemzetközösség szimbóluma mellett, amelynek használata nem ütközik törvénybe.

A székelység jelképét korábban már több magyarországi önkormányzat - például Budafok-Tétény, Siófok, Gyöngyöspata, a budapesti VII. kerület - elhelyezte hivatali épületén.

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, azt sérelmezve, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilvánosan szót emelt a kisebbségi jelképek használatának romániai korlátozása ellen. Németh Zsolt szerint "szimbolikus agresszió" történt. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

A kormányfő kioktatásnak minősítette és elutasította azt, hogy a magyar külügyi államtitkár szót emelt a kisebbségi jelképhasználat romániai korlátozása ellen.

Radu Stroe belügyminiszter csütörtökön "más államok zászlóinak Románia területén való kifüggesztésével" kapcsolatban helyezett kilátásba hatósági fellépést.

Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlăţean csütörtök délutáni telefonbeszélgetésekor egyetértett abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést "mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak" a figyelembevételével folytatják - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Kiemelték, a két miniszter megvitatta a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet, és bár megállapították, hogy véleményük eltér, megegyeztek, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség alapján közös cél a kapcsolatok további fejlesztése. Kitértek arra is, hogy a korábbi terveknek megfelelően Martonyi János tavasszal Bukarestbe látogat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS