2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A KDNP-s polgármesterek is kitűzik a székely zászlót

2013. február 08. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

A KDNP által delegált polgármesterek is kitűzik a székely lobogót településeiken - mondta Pálffy István, a kisebbik budapesti kormánypárt szóvivője pénteken. A kereszténydemokrata politikus példaként említette Barcsot, Óbudát, Tatát, Somogyvárt, Tökölt, Vácot és Ceglédet, ahol már kitűzték, illetve a napokban elhelyezik a székely zászlót szolidaritásuk jeléül és a nemzeti összetartozás kifejezéséül. Az MTI kérdésére azt mondta, országosan mintegy két tucat, KDNP által delegált polgármester dolgozik.


Hozzátette: felkérnek minden hazai önkormányzatot, hogy kövessék az európai együttélés normáinak betartására felhívó mozgalmat. Pálffy István köszönetét fejezte ki azoknak, akik a határokon túli településeken kitették a székely lobogót, és "bátran kimutatták szolidaritásukat székely testvéreinkkel". Azt kérte, akkor is segítsenek, amikor a román hatóságok szankciói majd jogerőre emelkednek.

Hozzátette: emellett azt is kérik, hogy azok a települések, amelyeknek eddig nem volt székelyföldi testvérvárosi kapcsolatuk, és szándékukban áll, minél előbb létesítsenek ilyet.

Pálffy István - aki a sajtótájékoztatón a székely mellett a baszk, a szorb, a lapp népek zászlóját is bemutatta - azt mondta: Európában több olyan őshonos kisebbség van, amelynek történelmileg kialakult, hosszú évszázadokon át őrzött hagyománya a lobogó tisztelete, és nemzeti identitásuk, önazonosságuk egyértelmű jelképe.

Kiemelte: a román fél magatartásával a székely autonómiatörekvéseket akarja "visszasorolni", kulturális értelemben is, ugyanakkor a zászlók kihelyezésének megakadályozásával sokkal inkább felhívják a figyelmet a közigazgatás átalakításának tervére, amellyel megbontanák Székelyföld egységét.

Ha ez volt a cél, akkor "köszönjük szépen, mert ennél jobban felhívni a figyelmet arra, hogy mire készül a román kormányzat, nem lehetett volna" - fogalmazott a kormánypárti politikus. A kibontakozó székelyzászló-mozgalom nyilvánvalóvá teszi egész Európa és az unió számára is, hogy Romániában semmibe veszik az alapvető európai normákat, a közösségek autonómiáját, és "egy sovén, meghaladott, 19. századi szemlélettel tekintenek rá" - fogalmazott.

Pálffy István jelezte: terveik között szerepel, hogy az önkormányzati szövetségekkel is felvegyék a kapcsolatot, az egyéb lehetséges lépésekről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külügyminiszter és Németh Zsolt államtitkár folyamatosan egyeztet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS