2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A székely zászló kitűzése ellen tüntetnek a bukaresti magyar nagykövetség előtt

2013. február 08. 18:08, utolsó frissítés: 18:10

Tucatnyi tüntető gyűlt össze a bukaresti magyar nagykövetség előtt péntek délután, és román nemzeti lobogókat tűztek ki a külképviselettel szemben lévő kerítésre. A demonstrálók a székely és általában minden idegen zászló Románia területén való kitűzése ellen tiltakoztak, ugyanakkor elítélték Magyarország beavatkozását a székelyföldi zászló-vitába.


A demonstrálók a székely és általában minden idegen zászló Románia területén való kitűzése ellen tiltakoztak, ugyanakkor elítélték Magyarország beavatkozását a székelyföldi zászlóvitába. Többen hevenyészett feliratokat emeltek a magasba, "Ha nem tudtok románul, húzzatok el innen", "Románia az én hazám, a tiétek Mongólia", "Ha Vlad Tepes élne, egy hazátlan sem beszélne" felirattal. A tüntetők az MTI-nek elmondták: spontán megmozdulásról van szó, amelynek résztvevői az Egyetem téren találkozva döntötték el, hogy a nagykövetség elé vonulnak.

Füzes Oszkár nagykövet nem volt az épületben a megmozdulás idején, mert - mint minden évfordulón - a Veszprémben négy éve meggyilkolt Marian Cozma emlékére rendezett temetői megemlékezésen vett részt, ahol megkoszorúzta a válogatott kézilabdázó sírját. A demonstráció kapcsán a nagykövet telefonon annyit mondott: örül, hogy Romániában demokrácia van, mindenki szabadon kinyilváníthatja véleményét, ugyanakkor reméli, hogy ez a jelképek szabad használatára is kiterjed.

A helyszínt biztosító rendőrök szerint a demonstrációt nem jelentették be. A megmozdulásról kora délutánig csak a kormánypártokhoz közel álló hírtelevíziók számoltak be, hangsúlyozva, hogy jövő héten bejelentett, nagyobb létszámú demonstráció várható a bukaresti magyar nagykövetség előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS