2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ-szel tárgyalt az MPP

2013. február 09. 13:16, utolsó frissítés: 13:17

Románia közigazgatásának tervezett átalakításáról, az európai polgári kezdeményezésről és a székelyzászló-ügyről tárgyalt Kolozsváron az RMDSZ és az MPP elnöke.


Biró Zsolt az MTI-nek elmondta, az RMDSZ kolozsvári székházában tartott találkozón egyebek mellett a két párt álláspontját vitatták meg Románia küszöbön álló adminisztratív átszervezéséről. Megállapította, a két párt régiós elképzelései nagy mértékben hasonlítanak egymásra.

Az MPP elnöke azt is megjegyezte, ugyan pártja az SZNT európai polgári kezdeményezését támogatja, mely a nemzeti sajátosságokkal rendelkező régiók védelmére összpontosít, kész támogatni az RMDSZ általános kisebbségi keretszabályozási kezdeményezését is, ha ez utóbbit hagyja jóvá az Európai Bizottság.

Az MTI kérdésére, hogy miben nem értettek egyet, az MPP elnöke a magyar kormány megítélését említette. Hozzátette, az MPP - az RMDSZ álláspontjától eltérően - úgy látja, hogy az erdélyi magyarság köszönettel tartozik Németh Zsolt külügyi államtitkárnak és a magyar kormánynak, amiért szót emeltek a székely zászló elleni romániai agresszió ellen.

Az MPP és az RMDSZ vezetői már tavaly decemberben egy asztalhoz ültek, miután a polgári párt úgy döntött, nem indít jelölteket a választásokon. A két fél akkor arra tett ígéretet, hogy a választások után folytatják a konzultációt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS