2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Spiegel Online a zászló-ügyről: az utóbbi évek legsúlyosabb konfliktusa alakult ki a két ország között

2013. február 10. 15:37, utolsó frissítés: 17:23

A kisebbségi jelképhasználat körül kirobbant magyar-román vitáról közölt beszámolót a Spiegel Online német hírportál. A Diplomáciai válság: Magyarország zászlóháborúba vonul Románia ellen című cikkében Keno Verseck kiemelte: a két uniós tagország viszonyában kialakult “mély diplomáciai válság” kiváltó oka “egy kicsinyes vita egy történelmi zászlóról”. A “nacionalista hisztéria a kormányokat segíti a választási harcban” – tette hozzá.


Kifejtette: a kilencvenes évek közepe óta a két ország közötti viszony fokozatosan normalizálódott, de utóbbi időben elhidegülés indult meg, a székely zászló ügye körül pedig “az utóbbi évek legsúlyosabb konfliktusa alakult ki”.
Az Orbán-kormány valamennyi magyar politikai képviselőjének tartja magát, és támogatja a határon túli magyar kisebbség radikális képviselőit. A “nacionalista paternalizmustól” szavazatokat remél a határon túli magyaroktól, akikre nagy szüksége van, mert a szociális rendszerben véghezvitt “tarvágás” miatt otthon egyre népszerűtlenebb – írta Keno Verseck.

Ugyanakkor Romániában ismét mindennapossá váltak a magyar kisebbség elleni kampányok – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Ponta-kormány a tervezett közigazgatási reform legitimációjához is felhasználja a székelyzászló-ügyet.
A “nacionalista hisztéria” közepette egyik országban sem hallani túl sok józan hangot, és mindennek alapján “nemigen várható, hogy gyorsan véget ér a zászlóvita” – írta a Spiegel Online szerzője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS