2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Izsák Balázs: meghirdetett és jelképes üzeneteiben is egységes lesz a Székely Szabadság Napja!

2013. február 11. 08:35, utolsó frissítés: 08:35

A március 10-re Marosvásárhelyre meghirdetett Székely Szabadság Napján az SZNT céljaitól idegen üzeneteket senki nem fog megfogalmazni, sem szavakban, sem jelképekben. A pártok, szervezetek, ideológiai csoportosulások otthon fogják hagyni saját jelképeiket, hogy az összetartó közös cél mellé, Székelyföld zászlaja, lobogója alá sorakozzanak fel – írja közleményében Izsák Balázs. „Hiszem, hogy mindenki megértette, ezen a napon csakis a szabadságról, a székely nép autonómiatörekvéséről lehet szó és nem pártok, szervezetek, vagy ideológia csoportok üzeneteiről. Egyetlen zászló, Székelyföld aranysávos kék lobogója, sok száz és ezer példányban fogja hirdetni, egységesek vagyunk, és egyetlen célért gyűltünk össze” - fogalmaz az SZNT elnöke.


A dokumentum szerint az SZNT a köznapi civil öltözéken kívül, egyetlen viseletet tud elfogadni: a székely népviseletet. „Egyenruhákat nem, de a katonai szellemet igen, el tudjuk fogadni, amennyiben az bajtársiasságból, az egység, a fegyelmezettség külső megnyilvánulásából áll. Nincs egyéni szereplő ezen a napon, s nem lesz olyan közöttünk, aki ki akar, vagy fel akar tűnni. De leszünk ezrek, tízezrek talán, akik meg fogjuk jeleníteni a székely nép akaratát, s a népszuverenitás elvéből is fakadó hitet, hogy Székelyföld területi autonómiája megvalósítható” - olvasható a dokumentumban.

Izsák Balázs szerint csakis egységesen tudják megjeleníteni a tiltakozást is: nem fognak elfogadni olyan közigazgatási átalakítást, amely ellentétes a székelység érdekeivel és akaratával, és Románia nemzetközi kötelezettségeivel. „Valljuk és hirdessük együtt a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés határozatát: Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni Románia számára is, amelynek megfelelően, a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell” - zárul a dokumentum. (sznt közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS