2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarország bukaresti nagykövetsége és a kolozsvári konzulátus előtt is tüntet a Noua Dreaptă

2013. február 11. 14:08, utolsó frissítés: 14:37

A Noua Dreaptă (Új Jobboldal) nevű, szélsőjobboldali szervezet mintegy harminc szimpatizánsa tüntetett hétfőn délben Magyarország bukaresti nagykövetsége előtt a székely zászló használata ellen tiltakozva.


A résztvevők egyebek mellett egy magyar nyelvű, "A székelyek nem magyarok" feliratú óriásplakátot feszítettek ki a nagykövetség előtt.

Tudor Ionescu, az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) elnöke az MTI-nek kifejtette: a népszámláláskor alig néhány száz lakos vallotta magát székelynek, és elfogadhatatlan, hogy ennyi embernek autonómiája vagy saját zászlaja legyen.

Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy bejelentett és a városháza által engedélyezett megmozdulásról van szó, amely incidensek nélkül ért véget.

A szélsőséges nacionalista szervezet nyolc tagja ugyancsak hétfőn, délelőtt Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt is tüntetett. A megmozdulást kéttucatnyi újságíró és tucatnyi rendőr követte figyelemmel.

Az Új Jobboldal tagjai egy több méter hosszú transzparensen kinyilvánították, hogy ellenzik a magyar szeparatizmust, és a nemzeti egységet képviselik. A tüntetők "ajándékcsomagot" is hoztak a főkonzulnak, azt a bezárt intézmény kapujában hagyták.

Codrin Goia, a szervezet propagandaosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a becsomagolt bocskorral arra kívántak emlékeztetni, hogy a román hadsereg szabadította fel 1919-ben a magyar fővárost a kommunisták hatalma alól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS