2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közölték a székely zászlót illegális megyezászlóvá nyilvánító bírósági döntést

2013. február 11. 15:14, utolsó frissítés: 17:32

UPDATE: Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az MTI-nek elmondta: az ítélet akkor válik hatályossá, ha szövege megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ez pedig még nem történt meg.


A tanácselnök hozzátette: a sajtóból tudja, hogy Kelemen Hunor Victor Ponta miniszterelnökkel készül egyeztetni a székely zászló kérdésében, és meg szeretné várni ennek az egyeztetésnek az eredményét. Megjegyezte, minden oldalról nyugalomra intették, és ő is úgy véli, meg kell várni, hogy lecsillapodjanak az indulatok.


Kiközölte a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság a Hargita megye zászlójaként 2009-ben elfogadott székely zászló illegálisnak nyilvánítására vonatkozó határozat indoklását. A dokumentum szerint a bíróság helyt adott a megyei tanácsi határozatot megtámadó magánszemély keresetében megfogalmazottaknak, mi szerint a korábban a zászló törvényességéről először megkeresett bíróság nem vette figyelembe azt a tényt, hogy Hargita megye zászlója valójából a székely zászló, s mint ilyen, csak a megye székely lakossága szimbólumait tartalmazza.

A szeptemberben hozott végleges és visszavonhatatlan bírósági döntés szerint a zászló nem tűzhető ki többé a közintézményekre. Az erre vonatkozó 269/2009-es, megyei tanácsi határozat tehát érvényét veszítette.

Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa egy körlevélben értesítette a megye összes elöljáróját a döntésről, és felszólította őket, vegyék le a közintézményekről az eddig megyezászlóként szolgáló székely lobogót.

A zászló elfogadására vonatkozó ítéletet először három maroshévízi román civil szervezet támadta meg. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is megfogalmazta véleményét a kérdésben, véleménye szerint a zászló nem diszkriminálja a térségben élő román lakosságot, ezt pedig a marosvásárhelyi ítélőtábla is megerősítette döntésében.

Egy, a civil szervezetekhez köthető magánszemély újabb pert indított. Szeptember 26-án a marosvásárhelyi ítélőtábla a zászlót jóváhagyó határozat ellen hozott végleges döntést. (romania tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS