2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biró Zsolt: a helyi referendumok alkalmával kirajzolódó területeket kell adminisztratív jogkörrel felruházni

2013. február 12. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

A régiókat nem erőszakosan kell kijelölni, hanem a helyi referendumok alkalmával kirajzolódó területeket kell adminisztratív jogkörrel felruházni – mondta Biró Zsolt Marosvásárhelyen, aki az MPP programjában szereplő régióátszervezés tervezetét ismertette. A pártelnök hangsúlyozta, ez nem sérti Románia területi egységét, és hagyni kell a közösséget, döntsön saját sorsáról.


„Ez az európai gyakorlat és ezt ajánlja a román alkotmányjogászokból álló, Ioan Stanomir professzor vezette bizottság is az ország új adminisztratív térképének megrajzolása kapcsán. A helyi referendumok alkalmával kirajzódó területek minden bizonnyal nagymértékben tükrözik majd a történelmi és kulturális hagyományokat, ezeket pedig évszázados tapasztalatok hozták létre, éppen a gazdasági ésszerűség figyelembevételével” - fogalmazott a politikus.

Hozzátette: az aszimmetrikus regionalizmusként bemutatott terv egy olyan területi beosztást vázol, melynek keretében a különböző történelmi, kulturális hagyományokkal bíró régiók képeznék a nagyobb gazdasági önállósággal rendelkező adminisztratív egységeket. Biró szerint az a tény, hogy Bukarest kompetenciája szűkül, a régiók pedig nagyobb önállóságot kapnak a döntéshozatal minden területén, csak előnyére válhat Székelyföldnek is.

„Ha helyben marad az adók nagy része, gazdasági kapcsolatainkat magunk építhetjük és nem egy szuper-központosított államigazgatás kiszolgáltatott statisztái leszünk, hamar bebizonyosodik, hogy Székelyföld nem életképtelen. Ez a székelyföldi románok érdeke is” – mondta a pártelnök, aki SIC feliratú, Székelyföld kontúrját ábrázoló öntapadós matricák osztott szét a román újságírók között.

Biró Zsolt ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kormány szándéka szerinti terület beosztás értelmében a történelem folyamán először fordulhat elő, hogy Marosvásárhely elveszíti régióközpont szerepét. (mpp közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS