2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Márton Árpád a székely zászló ügyében szólalt fel a parlamentben

2013. február 12. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a parlament mai ülésén napirend előtti felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket a Nemzeti Megmentési Front azon ígéretére, melynek értelmében garantálják a nemzeti kisebbségek személyi és kollektív jogainak alkotmányos, illetve törvényes szabályozását. A Kovászna megyei törvényhozó elmondta, hogy 2005-ben a Tăriceanu-kormány idején megszületett kisebbségekre vonatkozó törvénytervezetet mai napig nem fogadták el.


„Ha ezt a törvény elfogadtuk volna, akkor világos lenne a prefektus urak számára, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van arra, hogy használják nemzeti szimbólumaikat” – vélekedett a képviselő, majd hozzátette, hogy az illetékes személyeknek világos kellene legyen, hogy létezik ez a jog, amennyiben figyelmesen elolvassák az Alkotmány 6. cikkét. „Az Alkotmány 6. cikke kimondja, hogy az állam elismeri és garantálja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogát, hogy kifejezzék etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásukat. Ennek értelmében egy zászló kitűzése az identitás kifejezése” – hangsúlyozta Márton Árpád.

A belügyminiszter azon nyilatkozatával kapcsolatban, melyben büntetőjogi következményekről beszélt, a képviselő elmondta, hogy „az alkotmány garantálja a nemzeti kisebbségek identitásának a kifejezését, márpedig a zászló kitűzése egy ilyen hovatartozás kifejezését jelenti és közhivatalnok révén történő korlátozása az, ami a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedet”. (rmdsz-közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS