2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kitűzték a magyar Parlamentre is a székely zászlót

2013. február 15. 15:40, utolsó frissítés: 15:48

Székely zászlót tűztek ki a budapesti Országház épületére - írja az Index. A magyar országgyűlés sajtóosztálya az Index kérdésére azt válaszolta: a zászló kitűzését a házelnök rendelte el, mivel éppen most zajlik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülése.
Az ülésen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta: alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata. Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk "bármiféle feszültség erősítése Romániával". Semjén köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek "erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként" kiteszik a székely zászlót.

Budafok–Tétény kezdeményezésére egyébként egyre több magyarországi város polgármesteri hivatalára tűzik ki a székely zászlót. A vitáról a Spiegel Online német hírportál azt írta: a két uniós tagország viszonyában kialakult "mély diplomáciai válság" kiváltó oka "egy kicsinyes vita egy történelmi zászlóról", "a nacionalista hisztéria a kormányokat segíti a választási harcban". (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS