2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tévéstábok kíséretében vizsgálta a fogyasztóvédelem a székely termékek vásárát

2013. február 16. 17:59, utolsó frissítés: 18:05

Fogyasztóvédelmi ellenőrök rohanták le a Csíkszeredában zajló Hagyományos és Helyi Termékek Hagyományos Vásárát. A Fogyasztóvédelmi Hivatal Brassó megyei kirendeltsége tévéstábok kíséretébe érkezett a vásárba, ahol többnyire a termékek feliratozását vizsgálta - tudósít a 7határ.ro. A vásáron jelen levő Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szemtanúk szerint hangosan összekülönbözött a fogyasztóvédelmi ellenőrökkel, később a portálnak úgy nyilatkozott: a székely zászló után most a székely terméket kezdik támadni a hatóságok.


A termelőket szúrópróba szerűen ellenőrizték, több esetben megállapították, hogy az eladásra kínált termékeken nem szerepel román felirat, sőt, még azt is felrótták egy-egy termelőnek, hogy nem beszél románul. A termelők pénzbírságot nem kaptak, azonban jövő héten jelentkezniük kell a hatóság hivatalánál.

A 7határnak nyilatkozó Borboly elmondta, a termelőket már számtalanszor megkérte, feliratozzák a magyar mellett román nyelven is a termékeket. Hozzátette, hamarosan előregyártott feliratokat készíttet, hogy ettől a többletkiadástól mentesítse a termelőket. A vásár egyébként mintegy 100 család számára biztosít bevételi forrást.

Borboly szerint előzményei vannak a hatóság mai fellépésének: a megyeháza és a fogyasztóvédelem között konfliktus alakult ki, mert a megyei tanács épületében irodát fenntartó fogyasztóvédelem nem hajlandó kifizetni a bérleti díjat, amint azt a többi, az épületben irodát működtető kormányzati hivatal teszi. (7határ.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS