2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Corlăţean: Budapest a romániai magyarokat próbálja manipulálni

2013. február 17. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Budapest a romániai magyarokat próbálja manipulálni a kettős állampolgárok szavazatának megszerzése reményében - jelentette ki szombaton Titus Corlăţean külügyminiszter, aki egy tévéműsorban beszélt a székely zászló ügyében kirobbant magyar-román vitáról.


Úgy vélekedett, a "nacionalista szólamok" mögött pragmatikus érdekek állnak: a zászlókat lobogtató magyar politikusokat szerinte az a két vagy háromszázezer szavazat érdekli, amelyet a magyar állampolgárrá vált romániai magyaroktól kaphatnak.

Felidézte: pénteken a román külügyminisztérium közleményben reagált arra, hogy a budapesti parlament épületére kitűzték a székely zászlót.

A diplomácia vezetője szerint egyes magyar politikusok jelképes gesztusokkal provokálják a román közvéleményt, amivel szemben Bukarestnek határozottan, ugyanakkor intelligensen kell fellépnie.

Corlăţean szerint a budapesti hivatalosságok közöl csak egyesek "forrófejűek", de Martonyi János külügyminiszterrel például szerinte korrekt politikai párbeszédet lehet folytatni, akkor is, ha sok mindenben nem értenek egyet. A külügyminiszter azt mondta: bonyolultabbá vált a napokban a magyar-román viszony, de szükséges a párbeszéd folytatása, és maga is várja, hogy tárgyalhasson Bukarestben magyar kollégájával.

A műsorvezető felvetette, hogy a börtönben ülő Adrian Năstase volt kormányfő blog-bejegyzésében a magyar-román parlamenti kapcsolatok befagyasztását javasolta válaszlépésként arra, hogy a budapesti parlamentre kitűzték a székely zászlót. Corlăţean erre azt mondta: számít arra, hogy a parlament reagál a gesztusra, de kifejezte reményét, hogy nem lesznek radikálisabbak, mint a Jobbik. "Egy méltó és világos kiállásra valóban szükség van, és ebben egyetértek Năstaseval" - mondta a külügyminiszter.

Corlăţean kifejtette, hogy a székely zászló valójában az etnikai alapú területi autonómiát jelképezi, amely elfogadhatatlan Románia számára, mind a törvények és az alkotmány, mind pedig a harmonikus román-magyar együttélés szempontjából.

Németh Zsolt, a magyarországi külügyminisztérium parlamenti államtitkára a múlt héten beszélt arról, hogy "zászlóháború dúl" a Székelyföldön, mivel Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. "Szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi" - mondta. Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót.

Eddig a magyar főváros több kerületében, valamint az ország számos településén a helyi önkormányzati hivatal épületére és pénteken az Országgyűlés homlokzatára is kitűzték a székely zászlót.

Kaleta Gábor, a magyarországi külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: Martonyi János külügyminiszter román kollégájának, Titus Corlăţeannak küldött levelében személyes találkozó időpontjára tett javaslatot, hogy egyebek mellett a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet is megvitassák. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS