2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székelyzászló-ügy: hivatalos állásfoglalást sürget a parlamenttől a PDL

2013. február 18. 08:18, utolsó frissítés: 10:00

A Demokrata Liberális Párt (PDL) azt kezdeményezi, hogy a törvényhozás hétfőn foglaljon állást a magyar Országgyűléssel szemben a székelyzászló-ügyben.


Cezar Preda, a PDL alelnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón kijelentette, pártja "sajtónyilatkozat" elfogadását kéri a román parlamenttől. A nyilatkozat szövegjavaslatát a PDL már hétfőre elkészíti - idézte a Mediafax hírügynökség a politikust.

Preda egyben bírálta a Ponta-kormányt, amiért a külügyminisztérium "dadogásával és elkésett reakcióival" a székelyzászló-ügy újbóli fellángolását idézte elő.

Elmondta: pártja számára azzal telt be a pohár, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a budapesti Országházra. Úgy vélte, ezt a román parlamentnek kell egy villámgyors ülésen megvitatnia, és ennek végén olyan nyilatkozatot kell elfogadnia, amely immár nem tulajdonítható egyetlen pártnak.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nagy hibának tartaná a román parlament állásfoglalását. "A székely zászló nem Románia hivatalos zászlaja, ezért nem hiszem, hogy hivatalos nyilatkozatokat kellene küldözgetnünk egymásnak" - jelentette ki az RMDSZ elnöke. Megismételte, álláspontja szerint mesterségesen gerjesztett problémáról van szó, amelyet csakis a párbeszéd oldhat meg, nem pedig a "hadakozó nyilatkozatok".

Georgica Severin, a román szenátus kulturális bizottságának szociáldemokrata elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta, Romániának higgadtan kell kezelnie a székelyzászló-ügyet. Vigyáznia kell, hogy "ne öntsön olajat a tűzre", hiszen ezzel voltaképpen a választásokra készülő magyar kormányzat játékába szállna be - fogalmazott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS