2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az erdélyi magyar szórvány kitelepítésének gondolatát vetette fel Szász Jenő

2013. február 18. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

A kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek „kontrollált visszavonulásának" lehetőségéről beszélt Szász Jenő a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán (KMKF) – tudta meg a maszol.ro. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője az intézmény céljairól tartott beszámolójában arról beszélt: kutatás tárgya lehet annak felmérése, nem jelent-e alternatívát az egyes magyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett az „önkéntes területfeladás".


Szász nem részletezte a „kontrollált visszavonulás" és az „önkéntes területfeladás" lehetséges stratégiáját, de ennek lényege a már biztos beolvadásra ítélt kisebb Kárpát-medencei magyar közösségek, köztük az erdélyi szórvány irányított kitelepítése a jelenlegi lakhelyéről.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint az MPP volt elnökének szavait úgy is lehet értelmezni, hogy Magyarország a szórványmagyarok áttelepítésével oldaná meg a demográfiai problémáit, de akár úgy is, hogy Erdélyen belül a Székelyföldre telepítenének szórvány közösségeket. Márton Árpád tiltakozásképpen először elhagyta az üléstermet, majd visszatérte után emlékeztette az intézményvezetőt arra, hogy mintegy hatvan éve hasonló döntést hozott a Német Szövetségi Köztársaság, amelynek következményeként ma már alig egy-két német van a szász falvakban.

Szász Jenő beszédében az úgynevezett gyöngyhalászmódszert is emlegette, melynek lényege a magyarságához jobban ragaszkodó, tehát "nemzetstratégiailag értékes" emberek kitelepítése, ám ezt az elképzelést sem részletezte. "Az sem derült ki, hogyan történne a kitelepítés. Elméleti felvetés volt, remélem, hogy az is marad" – fogalmazott a képviselő. (maszol.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS