2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Németh Zsolt: csökkent a zászló körüli feszültség

2013. február 19. 08:35, utolsó frissítés: 09:27

Csökkent a székely zászló ügye körüli feszültség, miután Martonyi János magyar külügyminiszter telefonon megbeszélést folytatott román hivatali partnerével, Titus Corlăţeannal - állapította meg Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, újságíróknak nyilatkozva.


Németh Zsolt a nap folyamán Brüsszelben az EU-országok külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, és ott külön megbeszélést is folytatott Titus Corlăţeannal. Mint elmondta, megköszönte a román diplomácia irányítójának, hogy a külügyminiszterek közötti telefonos megbeszélés után "érzékelhetően csökkent a székely zászló körüli feszültség", azzal együtt is, hogy a román külügyminiszter fenntartotta és továbbra is fenntartja a maga álláspontját.

"Fontosnak gondoljuk azt, hogy folytatódjon a párbeszéd" - mondta Németh Zsolt, és beszámolt arról: Corlăţean hangsúlyozta neki, hogy nagy várakozással tekint a magyar külügyminiszter mielőbbi bukaresti látogatása elé. Ennek még nincs konkrét dátuma, a tavasz folyamán kerül rá sor, remélhetőleg minél hamarabb - közölte a magyar államtitkár.

Németh Zsolt utalt arra, hogy Martonyi János a román külügyminiszternek írt levelében már tett utalásokat a párbeszéd tartalmi témáira vonatkozóan. A magyar államtitkár úgy fogalmazott, hogy sok "pozitív" napirendi kérdéskör mellett olyan "érzékeny" kérdések is megvitatásra várnak, "mint éppen a székely zászló ügye".

Németh Zsolt kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a székely zászló ügyét - főleg a román médiában - kísérő "hisztérikus megnyilvánulásoknak" az elkerülésére történtek lépések. "Magyarország megpróbál egyeztetni a székely zászló kérdésén túl más, hasonlóan érzékeny kérdésekről is - mint például a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye -, továbbá igyekszik visszatérni azokra a kérdésekre, amelyek az elmúlt években nagyon meghatározó módon és pozitívan formálták a magyar-román viszonyt, mint például a közös infrastruktúra-fejlesztés” – tette hozzá a külügyi államtitkár. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS