2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly: ha Hargita megyének nincs zászlaja, akkor egy megyének sem lehet

2013. február 19. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

"Ebben a pillanatban Hargita megye legfontosabb közigazgatási épületén, a megyeházán ott lobog a székely zászló. Akkor tűznénk ki mást, ha esetleg más határozatot hozunk, de erről egyelőre nincs szó" – reagált megkeresésünkre Borboly Csaba, akit Valeriu Zgonea javaslata kapcsán kérdeztünk, amely szerint kitűznék a parlament elé valamennyi megye, így Hargita megye zászlaját is.


A Maros megyei táblabíróság jogerősen érvénytelenítette azt a 2009-ben hozott Hargita megyei tanácshatározatot, amely értelmében a székely zászlót tették meg a megye jelképévé, így a zászló nem tűzhető ki a közintézményekre.

„Jelenleg a székely zászló a megyezászló, amely jogvita alatt van, az ügyben a luxemburgi Emberi Jogi Bírósághoz fellebbezünk. Az ítélőtábla nem azt mondta, hogy ez nem a megyezászló, hanem azt, hogy a megyei tanácsoknak nem lehet zászlajuk. Az egyszerű válaszom erre az, hogy ha nekünk nincs zászlónk, akkor senkinek nincs. A jogászaink jogszabály-módosítást dolgoznak ki annak a kormányhatározatnak a változtatására, amely előírja a különböző zászlók használatát. Azt szeretnénk, hogy a szövegbe a helyi és megyei tanácsok fogalma is belekerüljön” - fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hozzátette: arra is várnak, hogy a megyei kormánymegbízott megbünteti Hargita Megye Tanácsát a zászló miatt, így az Alkotmánybírósághoz fordulhatnának, ahol valószínűleg kimondanák, hogy alkotmányellenes ez a jogi felfogás. „Ez a három lehetséges alternatíva van, és amíg egyik esetben sem történik előremozdulás, addig használni fogjuk a zászlót” - mondta a politikus. Kérdésünkre, hogy mit gondol, megvalósulhat-e a közeljövőben Valeriu Zgonea javaslata, Borboly annyit mondott: Romániában bármi megtörténhet.

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke hétfőn azt javasolta, hogy a parlament előtt függesszék ki az ország megyéinek jelképeit. Viorel Hrebenciuc, az alsóház alelnöke kedden úgy pontosított, hogy mindegyik megye zászlaja megszabott ideig, például két hétig lenne kifüggesztve, a román és az uniós zászló mellett.

Seres Dénes háznagy az MTI-nek elmondta, a házbizottság támogatta a házelnök váratlan javaslatát, de a részletekről nem beszéltek. Hozzátette: nem hiszi, hogy a házbizottság tagjai tisztában voltak azzal, hogy így - Hargita megye jelképeként - a vitatott székely zászló is kikerülhet a parlamentre. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS