2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Márton Árpád: az RMDSZ érvekkel készül a régióátszervezésre

2013. február 25. 08:29, utolsó frissítés: 08:29

Az RMDSZ elemzésekkel támasztja alá, hogy miért tartja elfogadhatatlannak a kormány tervét, hogy a jelenlegi fejlesztési régiókat ruháznák fel közigazgatási hatáskörrel - mondta Márton Árpád. A Kovászna megyei képviselő hangsúlyozta, jó szakember-csapat áll a szövetség mögött, de nehéz helyzetben vannak, mert néhány éve még az RMDSZ volt a mérleg nyelve, azonban a jelenlegi kétharmados kormánykoalíció ellenében nehezebb a dolguk.

Hozzátette: az RMDSZ szakértői három elemzést is készítettek, amelyben kimutatták, hogy eredménytelen a jelenlegi felosztás. A régiókban tovább mélyült a szakadék a szegény és a gazdag megyék között. Az egyetlen kivétel a Közép-régió, ahol a szegényebb Fehér megye a régióközpont, és magánál tartja a forrásokat.

A kormány decentralizációja valójában a megyéktől vesz el a hatásköröket, majd azokat ruházza át a régiókra. Ennek már most mutatkoznak a jelei, az építkezési és a fogyasztóvédelmi felügyelőséget már régió szinten összevonták, a kórházi közbeszerzést is régió szinten tartanák, és régiós egészségbiztosítót terveznek. Például Sepsiszentgyörgyhöz még Bukarest is közelebb van, mint Gyulafehérvár, ellehetetleníti az ügyintézést, ha a „nem létező” úthálózaton Gyulafehérvárra kell utazzanak a háromszékiek - összegzett a politikus. (sláger rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS