2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés: a KMKF nem vállalhat felelősséget a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kapcsolatos döntésekért

2013. február 27. 12:49, utolsó frissítés: 13:02

Tőkés László szerit a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma február 15-i zárónyilatkozatának egyik passzusával - mely szerint "a KMKF üdvözli a Nemzetstratégiai Kutatóintézet megalapítását" -, nem értettek egyet a jelenlevő tagok.


"A KMKF vonatkozó állásfoglalása azonban igencsak kérdéses. Noha Orbán Viktor miniszterelnök döntési jogát senki sem vitatja, és a Kövér László házelnök iránti tisztelet miatt az inkriminált bekezdés elfogadása ellen senki sem szólamlott fel – mindazáltal tudomásra érdemes, hogy a KMKF Tagjainak véleménye sem a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, még kevésbé pedig kinevezett elnökének a személye tekintetében nem kedvező" - áll a Tőkés által elküldött közleményben.

Tőkés szerint eredetileg az állásfoglalás vonatkozó kitételét a KMKF több tagja is kifogásolta, ennek ellenére az idézett támogató üdvözlés mégis bekerült a dokumentumba.

Az EMNP elnöke szerint a nemzetpolitika sokszereplős, konszenzust igénylő ügy, a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kapcsolatos döntések – egészében véve – nélkülözték ennek a követelménynek a teljesülését. Következésképpen a KMKF aligha vállalhat felelősséget ebben az ügyben" - írja közleményében Tőkés és hozzáteszi, "a Magyar Kormánynak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozására irányuló határozatát senki sem kérdőjelezi meg. A Kutatóintézet elnökének kinevezése is szuverén joga a kormányfőnek".

"Csak remélni lehet, hogy a Kormány döntése eléri célját. Ezért senki más, hanem csak a döntéshozók hordozzák a felelősséget" - írja közleményében Tőkés.

>> A közlemény teljes terjedelemben itt olvasható >> (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS