2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megválasztották Johannis utódát a Német Demokrata Fórum élére

2013. március 06. 08:14, utolsó frissítés: 08:14

Paul Jürgen Porr váltja a Nemzeti Liberális Pártba beiratkozott Klaus Johannist a Német Demokrata Fórum élén - adta hírül kedden az Agerpres.


A romániai németek szervezetének Nagyszebenben tartott keddi küldöttgyűlésén valamennyi küldött az egyedüli jelöltre, Paul Jürgen Porr korábbi alelnökre szavazott. A Német Demokrata Fórum elnöki tisztsége Klaus Johannis lemondásával üresedett meg. Johannis két héttel ezelőtt beiratkozott a PNL-be, amelynek első alelnökévé választották.

Johannis a közgyűlés után kijelentette, paradox helyzetben van, hiszen elnökként mindig a német fórum politikai függetlensége mellett szállt síkra, most pedig ő a legismertebb romániai német politikus, aki beiratkozott egy román pártba. Hozzátette, éppen ezért csupán egyszerű tag kíván maradni a német szervezetben, hogy ne kötelezze azt el a PNL mellett.

Paul Jürgen Porr megválasztott elnök székfoglaló beszédében készségét fejezte ki az együttműködésre Románia valamennyi politikai pártjával és kisebbségi szervezetével. Utóbbiak kapcsán kijelentette, a Német Demokrata Fórum egyedül kívánja megjeleníteni a német közösség problémáit, és nem engedi meg másoknak, hogy a nevében szóljanak.

Porr kijelentette, kész lobbizni azért, hogy Németország immár ne ellenezze Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Paul Jürgen Porr szerint a német fórumnak hídszerepet kell betöltenie Románia és a német nyelvű országok, azaz Németország, Ausztria és Svájc között.

Romániában 1989-ben megközelítőleg 200 ezer német nemzetiségű állampolgár élt. Tömeges kivándorlásuk után a 2011-es népszámláláson már csak 37 ezren vallották magukat németnek az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS