2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: flash mobot szerveznek a kétnyelvű feliratok kihelyezéséért a Liviu Rebreanu iskola előtt

2013. március 06. 20:00, utolsó frissítés: 20:00

Flash mobot szervez csütörtökön reggel a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu általános iskola előtt reggel 7.50 és 8.00 óra között a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) és a Szülői kezdeményező csoport amiatt, hogy az iskolaigazgató nem akarja kihelyezni az intézménybe a magyar nyelvű feliratokat. A szervezők szerint egy szülői csoport 10 percen keresztül az iskola előtt fog állni azokkal a feliratokkal, amelyeket az iskola nem hajlandó kitenni, valamint azon törvényi hivatkozásokkal, amelyeket a tanintézmény nem tart be.

A szülők először 2010-ben fordultak az oktatási intézmény vezetőségéhez , majd több alkalommal kérték a kétnyelvű feliratok kihelyezését. Beadványaikra minden alkalommal elutasító válasz érkezett. Ezt követően a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) a szülők kérésére feljelentette az iskolát, három más tanintézménnyel együtt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), amely a 2011/172-es határozatával diszkrimináció miatt elmarasztalta az iskolát. A határozat, és igazgatócsere után a három épületből álló épületegyüttesbe kikerült 4 darab magyar felirat (tanári szoba, könyvtár, igazgató helyettes, titkárság), de minden más közérdekű információt továbbra is kizárólag román nyelven jelenített meg az intézmény – olvasható a szülői kezdeményező bizottság közleményében.

E szerint a 2012-2013-as tanévben a szülők javaslatára, az iskola egyik tanító nénije kétnyelvű osztálycímkéket rendelt a magyar tagozat számára, ezeket az illető osztályok tanítói, vagy osztályfőnökei fizettek és helyeztek az osztálytermek ajtóira. 2012 októberében több mint 350 magyar szülő újból benyújtott egy petíciót az igazgatóságra, amelyben kérték, hogy a tanintézmény tartsa tiszteletben a magyar gyerekek és szüleik törvények által biztosított nyelvi jogait. A beadványt iktatták a Maros megyei tanfelügyelőségen és a polgármesteri hivatal iskolákkal foglalkozó osztályán is.

Annak ellenére, hogy a tanfelügyelőség biztosította a szülőket arról, hogy felhívta az intézmény figyelmét lehetséges konfliktusok elkerülésére, és kilátásba helyezte, hogy követni fogja az eseményeket, ezt nem tette meg, talán ennek a magatartásnak is köszönhető, hogy a Liviu Rebreanu Általános Iskola vezetősége megtehette azt, hogy több mint két és fél hónapon keresztül megtagadta a hivatalos válaszadási kötelezettségét és nem válaszolt a több száz szülő beadványára – fogalmaznak az aláírók.

A szülők 2013 januárjában egy újabb levelet írtak, amelyhez csatolták az általuk javasolt 40 felirattípus kétnyelvű mintáját, arra kérvén az iskola vezetőségét, hogy járuljon hozzá az ingyen, adományként felajánlott feliratok kihelyezéséhez. Az iskola válasza februárban érkezett: az intézmény vezetőségi tanácsa február 11-én szóban és írásban közölte a magyar szülők képviselőivel,hogy a magyar szülők valós kétnyelvűség megvalósításával kapcsolatos kérései indokolatlanok, következésképp, az iskola vezetősége nem hajlandó kitenni az iskola folyosóira, belső tereibe a szülők által ingyen felajánlott kétnyelvű táblácskákat. A kétnyelvű információk közlését azzal hárítja el Adina Chirilă igazgató, hogy minden információt a tanfelügyelőségtől kap, és nincs lehetősége azokat lefordítani.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom ezért a szülők kérésére újabb panasszal fordul az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, amelyben kéri a 2011/172-es határozat érvényre juttatását és az iskolára a maximális büntetés kiszabását. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS