2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autonómiatüntetés: a Facebookon próbálnak ellentüntetést szervezni

2013. március 08. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

A Facebookon próbált vasárnapra a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel szembeni ellentüntetést szervezni egy csoport; felhívásától az ultranacionalista Noua Dreapta (Új Jobboldal) szervezet elhatárolódott, a hatóságok pedig közölték, nem engedélyeznek ellenrendezvényt.

A közösségi portálon közölt felhívásában az önmagát Románia föderalizálását ellenző csoportként meghatározó csoportosulás Marosvásárhely főterére, az Avram Iancu-szoborhoz hívta híveit vasárnap 16 órára. (A székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetést 17 órára a postaréti Székely Vértanúk Emlékművéhez hívták össze a szervezői.) A világhálón szerveződő csoport arra biztatta híveit, hogy tegyék március 10-ét a román nacionalizmus újjászületésének a napjává, és a románok egymással összefogva utasítsák el a magyar autonómiatörekvéseket.

A csoport egy plakátot is közölt a világhálón, amelyen a Noua Dreapta jelképét használta. A plakát az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint nyomtatásban is több helyen megjelent Marosvásárhelyen. A Noua Dreapta Maros megyei szervezetének az elnöke, Marius Moldovan elhatárolódott az ellentüntetéstől. Kijelentette, ellenzik az autonómiatüntetést, de nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi rendőrség parancsnoka szerint nem kérvényezték ellentüntetés engedélyezését, de ha mégis ellentüntetés szerveződne, a csendőrség és a rendőrség gondoskodna arról, hogy az előre bejelentett rendezvényt háborítatlanul megtarthassák a szervezők.

Corneliu Grosu, Maros megye prefektusa is nyugalomra intette a marosvásárhelyi románokat. Kijelentette, egyetlen román politikai vagy civil szervezet sem vállalt közösséget az ellentüntetés meghirdetőivel. Arra szólította fel a marosvásárhelyieket, hogy ne üljenek fel a közösségi portálokon és a röpcédulákon terjedő felhívásoknak. (mti, mediafax, agerpres, maszol.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS